diumenge, 12 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 30-10-04

Bon dia:
Com els hem anat informant, s’ha celebrat al Centre Artesà Tradicionàrius un cicle de actuacions que tenia com a objectiu demostrar la versatilitat musical de la cobla més enllà de la seva dimensió sardanista. El cicle es va iniciar amb Tarasca que és el nom que prenen els Lluïsos de Taradell quan actuen en formació de ball i animació, reforçats amb la inclusió de baix elèctric, bateria i percussions. El seu repertori, amb tot tipus de gèneres ballables i danses d’arrel tradicional, és festiu i engrescador del principi al final. Per la seva part La Principal del Llobregat, en formació habitual, va interpretar un repertori més convencional: una primera part de sardanes i una segona de balls vuitcentistes. Marcel Casellas i La Principal de la Nit So Insistent ens van oferir el seu espectacle que amb el nom d’Envelat Violeta fusiona flabiol, tible, tenora i fiscorn amb bases pregravades de música tecno i altres ingredients ètnics catalans i de la Mediterrània. La cobla Ciutat de Terrassa i Els Ministrils de Raval van fer una magnífica actuació amb la fusió de sons de la cobla: tible, tenora, flabiol, amb els instruments del folk més actuals: gralla, acordió i baix. Finalment la formació de Francesc Ribera “Titot” batejada amb el nom de Dijous Paella va presentar una barreja de músiques amb vents de fusta que recordaven el so de la cobla.
Aquest cicle, organitzat pel CAT i els programes Mans de Catalunya Ràdio i Nydia de TV3 ha tingut una cara i una creu. La cara, gaudir de magnífiques interpretacions i de noves sensacions musicals amb la cobla com a protagonista i la creu, la poca assistència de públic i la total marginació que li ha atorgat el sardanisme. Ningú, absolutament ningú del món sardanista, ni a nivell personal ni a nivell directiu s’ha dignat assistir a cap dels espectacles programats, demostrant una vegada més que ens movem en cercles tancats: les colles als concursos, els balladors a les ballades i als aplecs i els de la música als concerts. Tan parlar de les possibilitats de la cobla més enllà de la sardana i quan ens ofereixen l’ocasió de comprovar-ho en passem olímpicament.
Jo, de veritat, m’ho vaig passar molt bé i felicito els organitzadors encara que comprenc que no els hagin quedat ganes de repetir-ho. Si se’m permet la ironia, ja que estem en època de castanyades, han tingut una bona castanya.
Que tinguin un bon cap de setmana i, ara sense ironies, també una bona castanyada.
Lluís Subirana. Director