dimarts, 14 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 03-02-07

Bon dia.
Amb el concert del proper dissabte 17 de febrer s’iniciarà la novena temporada del cicle Cobla, Cor i Dansa al Palau, que organitza i patrocina la Fundació Orfeó Català Palau de la Música i el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, amb la col·laboració del diari El Punt. S’han programat sis concerts amb un protagonisme especial de l’obra de Joaquim Serra en commemoració del centenari del seu naixement i dels cinquanta anys de la seva mort. Un al·licient més d’aquest cicle que té com a objectiu mostrar l’excel·lència de les manifestacions de base musical més característiques de la cultura catalana, en el marc incomparable del Palau de la Música, amb cobles, corals, esbart, intèrprets, compositors i directors del màxim nivell, que mereixen una resposta decidida, no només del públic sardanista que hauria de demostrar el seu amor a la cobla i a la sardana assistint-hi massivament, sinó també, dels aficionats a la bona música en general.
Els responsables del cicle, Jaume Comelles i Jordi León, han elaborat una interessant i qualitativa programació que ja anirem comentant en el moment oportú. Ara, només dos apunts significatius d’aquest primer concert del cicle que comptarà amb la participació de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i el pianista Jordi Vilaprinyò. La direcció anirà a càrrec de Virginia Martínez, nascuda a Molina de Segura i formada al Conservatori Superior de Música de Murcia i que, per primera vegada, es posarà davant d’una cobla, fet que ha assumit amb gran interès i entusiasme. El segon punt a destacar és que l’obra d’estrena ha estat encarregada al compositor sabadellenc Llorenç Balsach. Nascut el 1953, amb estudis realitzats amb els mestres Poch, Guinovart, Argudo i Soler, les seves obres han estat interpretades a bona part dels països europeus així com a Estats Units, Mèxic, Cuba, Austràlia i Rússia entre altres. Ara, assumeix el repte de crear una obra per a cobla que no dubto serà digne del seu alt nivell compositiu.
I si, a tot això, hi afegim que un altre destacat compositor sabadellenc, Josep Maria Serracant, també té una obra programada en aquest cicle de concerts, penso que ningú ens podrà tractar de “xovinistes” quan, des dels nostres programes, situem la nostra ciutat com un referent important de la sardana i la música per a cobla.
Tot plegat, un cicle digne de donar-hi el màxim suport. Nosaltres, des dels nostres programes, així ho farem.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director