dijous, 16 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 17-05-08

Bon dia

Dissabte passat es va celebrar al Teatre Fortuny de Reus el concert final de la 19 edició de la Sardana de l’Any. Aquest teatre, amb una estructura i disseny que recorda el nostre Teatre Principal inaugurat uns anys abans, concretament l’any 1866, es va construir segons els gustos barrocs de l’època sota la direcció de l’arquitecte Francisco Blanch i el decorador Josep M. Puig. Es va inaugurar el 16 de novembre de 1882 amb la interpretació de l’òpera Faust. Pel seu escenari hi han desfilat tot tipus d’espectacles, des dels més populars fins a les companyies més importants de l’època. Amb el pas dels anys, com també va passar amb el nostre Principal, el teatre es va anar degradant fent necessària la seva restauració. Les obres van mantenir tancat el teatre de 1981 a 1988 que es va reinaugurar amb un concert de la soprano Montserrat Caballé.
En aquest marc històric, ple de gom a gom malgrat la forta pluja que va caure durant tot el dia, les cobles Sabadell i Reus Jove van ser les encarregades d’interpretar les 10 sardanes finalistes entre les quals, com ja hem anat repetint als nostres programes, n’hi havia quatre relacionades amb la nostra ciutat: les de Enric Ortí, Jesús Ventura, Carles Raya i Lluís Alcalà. Deu sardanes finalistes que havien superat una primera selecció d’entre les 240 sardanes estrenades el 2007 i així poder formar part de les 80 sotmeses a votació popular. Superar la primera votació passant a les 20 semifinalistes i classificar-se entre les 10 finalistes. Un total de 24.000 vots emesos avalaven la presència d’aquestes 10 sardanes com les preferides pels seguidors del certamen.
Després de ser de nou interpretades, el públic assistent va emetre el seu vot seleccionant-ne dues de les 10 finalistes. Després del concert de la segona part i una vegada efectuat l’escrutini es va fer públic el resultat. La Sardana de l’Any 2007, ha resultat ser la titulada 50 anys junts del compositor Joan Segura. El primer accèssit, ha estat per A Garcia, 10 i més de Carles Santiago, i el segon accèssit per a 30 anys a sac d’Enric Ortí. A continuació i per aquest ordre es van classificar El canó de Palamós de Joan Lázaro; 50 anys de passió de René Picamal; L’àvia Teresa de Carles Raya; Centúria a Reus de Jesús Ventura; 100 anys de fraternitat de Marc Timón; Torredembarra centenària de Tomàs Gil Membrado i Dolça Ester de Lluís Alcalà.
Al costat de les tres sardanes que ostenten la màxima popularitat de totes les estrenades al llarg de 2007, a Reus també s’ha atorgat el Trofeu Federació instituït com a premi de la crítica a partir de la valoració de les 80 sardanes del certamen feta pels responsables dels programes de les 31 emissores de ràdio que han pres part en les successives fases eliminatòries d’aquesta edició. La composició que enguany ha obtingut el Trofeu Federació de La Sardana de l’Any ha estat 100 anys de fraternitat de Marc Timón.
En el decurs del concert es va dedicar un record als compositors Josep Maria Boix i Manel Saderra i Puigferrer en ocasió d’escaure’s enguany el centenari del seu naixement. També es van interpretar tres sardanes de compositors reusencs: Josep Casanovas, Josep Maria Baiges i Antoni Planàs. Finalment les cobles Sabadell i Reus Jove van tancar la vetllada musical amb la interpretació del Petit ballet imaginari d’Agustí Borgunyó.
Com a emissora col·laboradora del certamen volem felicitar a tots els finalistes i, en especial, als guanyadors, amb menció per a Enric Ortí, guanyador l’any passat de la Sardana de l’Any 2006 i accèssits en les edicions del 2005 i 2007.
I, naturalment, agrair a tots els nostres oients que setmana a setmana ens han anat enviant el seu vot per tal que, entre tots, escollíssim, sinó la millor sardana, sí la que més ens ha agradat de totes les seleccionades.
Moltes gràcies i que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director