dijous, 16 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 09-02-08

Bon dia.
Amb el títol Clàssics catalans la cantant Marina Rossell ha presentat recentment un doble àlbum que conté un CD amb una selecció de 19 títols i un DVD amb fragments d’una actuació l’any 2002 al Palau de la Música. Com diu Antoni Puigverd en el llibret que acompanya aquesta edició, es tracta d’un “formidable i, alhora, delicat treball de la Marina: rescatar de l’oblit la tradició musical de la Renaixença catalana, netejar-la de l’excés de sentimentalitat i cantar-la com la font que encara raja una aigua pura.”
Entre els 19 títols seleccionats com a clàssics catalans hi ha cançons d’autor, de bressol, religioses, populars, nadales, havaneres i les sardanes Llevantina, El cavaller enamorat i Per tu ploro. Un conjunt de peces interpretades amb gran sensibilitat i amb una acurada dicció que, a través d’una veu en plena forma arriben a l’oient amb tota la força emotiva que la Marina transmet.
Pel que fa a les tres sardanes seleccionades la seva interpretació demostra la plena vigència i interès de la seva difusió. He dit moltes vegades que hi ha sardanes cantades que tenen un gran valor poètic i musical i que el fet de que no s’interpretin és degut a una falsa apreciació de que formen part d’un temps passat. Per això, la inclusió d’aquests tres títols per la Marina Rossell té un doble valor. Per part de la intèrpret, i tal com li ha reconegut la crítica, la valentia d’incorporar sense vergonya aquestes sardanes al seu repertori demostrant que són perfectament compatibles en interès i equiparables en qualitat amb qualsevol altre gènere coral i musical de fora o de casa. I, per altra banda, demostrar que si no ho fan altres intèrprets catalans de reconeguda popularitat i prestigi no és perquè no tinguin qualitat i un públic fidel sinó per raons inexplicables que només en un país com el nostre, amb una gran manca d’autoestima, són possibles.
La Marina diu que interpretar aquestes sardanes, aquestes cançons de la nostra terra, el connectar amb la nostra tradició li és un plaer. El plaer que deuen experimentar els altres artistes del món que sense cap mania interpreten la seva música tradicional i popular i que, després, comercialitzen aquí amb la complicitat dels compradors catalans. Tenim doncs un bon motiu per agrair-li a la Marina Rossell aquesta dedicació a la nostra tradició musical i els recomano aquest Clàssics catalans. Els asseguro que gaudiran d’una veu i d’unes interpretacions d’una qualitat sense discussió possible.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director