dimarts, 14 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 07-07-07

Bon dia.
A manera de petit balanç vull fer algunes reflexions sobre la celebració, el passat cap de setmana, de la darrera edició de l’Aplec de la Sardana a la nostra ciutat. Al marge de felicitar primer com es mereix Sabadell Sardanista i col·laboradors per la magnífica organització, cal dir que l’assistència va ser inferior a la de l’any passat. Causes? Diverses. Repassem-ne algunes. En primer lloc la data, situada ja en l’inici de juliol quan moltes famílies que tenen la sort de disposar d’una segona residència a platja o muntanya aprofiten aquest cap de setmana per a instal·lar-s’hi per passa-hi l’estiu. Una data que coincidia, també, amb tres festes major de barri a la nostra ciutat: Can Rull, Hostafrancs i Sector Creueta, amb una sèrie d’actes que, evidentment, competien amb l’aplec. Tampoc hi va ajudar gens el fet que en la seva edició de dissabte el Diari de Sabadell, disposant de tota la informació, de manera incomprensible no va dedicar ni una línia a l’esdeveniment.
En relació a la Revetlla d’Aplec, dir simplement que la doble ballada del dissabte mereix una reconsideració. L’actuació de dues cobles, amb sardanes de 10 tirades i balls vuitcentistes necessita d’un temps de més de tres hores. Començar a les sis de la tarda pressuposa una hora de sol difícil de suportar, però si es comença a les set, a partir de les nou del vespre la gent ja comença a marxar a sopar. Cal, doncs, una reflexió sobre aquesta doble ballada i cercar una fórmula que pugui atreure el màxim de gent i justifiqui la seva celebració.
Pel que fa al diumenge, a més de les coincidències ja esmentades, el temps va jugar en contra amb les contínues boirades acompanyades d’algun ruixat, feble, però suficient per espantar part de la concurrència. Amb tot, unes 200 persones es van quedar a dinar i durant tot el dia l’assistència va ser, sinó la desitjada, força raonable donades les circumstàncies exposades.
A destacar, a la tarda, l’emotivitat de l’estrena de la sardana del compositor Tomàs Gil Membrado i dedicada a l’exmembre de junta de Sabadell Sardanista i entusiasta sardanista Josep Albert Comellas per part dels seus amics i amigues. L’emoció de l’amic Pep Albert en rebre aquest homenatge inesperat va ser una de les coses que més recordarem d’aquesta 45 edició del nostre aplec. Per a tots els qui, per una causa o altra, no hi van poder assistir, els oferim ara aquesta sardana que porta per títol A l’amic Pep Albert amb el desig de que, per molts anys, el sardanisme sabadellenc pugui comptar amb la seva valuosa dedicació.
Gràcies Pep i que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director