dijous, 16 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 19-04-08

Bon dia.

Dimecres és Sant Jordi, dia de llibres i de roses. Un dia especial per a tots aquells que estimem la nostra terra i les nostres tradicions. Esperem que la sequera no hagi perjudicat els rosers i, tot brandant una rosa puguem tornar a recitar aquells versos de Josep Maria de Sagarra que diuen:
Sant Jordi du una rosa mig desclosa/ pintada de vermell i de neguit./ Catalunya és el nom d’aquesta rosa/ i Sant Jordi la porta sobre el pit./ La rosa li ha donat gaudis i penes/ i ell se l’estima fins qui sap on;/ i amb ella té més sang dins les venes/per poder vèncer tots els dracs del món.
El que segur no afecta la sequera és a la producció de llibres. Ja han aparegut, com cada any, els llibres dits mediàtics, que inunden el mercat només un cop a l’any i per aquesta diada i que molta gent compra però que després, probablement, no llegeix.
Jo els recomanaria que tinguessin preferència pels llibres de temàtica sardanista que, sortosament, n’hi ha diversos i prou interessants. Els recordaré alguns dels títols que s’han publicat des del passat Sant Jordi 2007 fins avui: Diccionari de cobles, de Jordi Puerto; el llibre Cd de Núria Feliu que porta per títol Núria Feliu recita les sardanes més populars; Les Ciutats Pubilla en imatges, de Josep Llobet; Una màquina d’espavilar ocells de nit, de Jordi Lara; Bibliografia sardanista 1850-2007, de Jordi Mestres i, naturalment, els dos que fan referència al sardanisme sabadellenc: Cent anys de sardanes a Sabadell 1906-2006 i Ramon Ribera Llobet. Obra sardanista.
Aquests dos darrers, a més de trobar-los a les llibreries, els podran adquirir en el decurs de la tradicional ballada de sardanes que oferirà la Cobla Jovenívola als Jardins de Caixa Sabadell, demanant-los als membres de la junta de Sabadell Sardanista.
I ja que esmentem la Jovenívola i per a tots aquells que, a més dels llibres, aprofiten la diada per comprar algun disc, ho podran fer adquirint el darrer CD que la cobla ha enregistrat i que, com ja hem anat anunciant, es presentarà en concert al Casal Pere Quart el mateix dia de Sant Jordi després de la ballada de sardanes.
Serà, doncs, una diada de roses, de llibres i de sardanes. De senyeres als balcons, encara que, malauradament, cada any més escasses i, si el dia acompanya, veurem un anar i venir de gent tafanejant per les parades que, aquest any, ocuparan l’entorn del Mercat Central.
Tot i esperant retrobar-nos-hi aquest Sant Jordi, que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director