dimarts, 14 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 19-05-07

Bon dia.
Aquesta setmana han quedat seleccionades les 10 sardanes finalistes que dissabte que ve a Cornellà optaran al títol de Sardana de l’Any 2006. Aquest certamen que, en la seva tercera edició, setmanalment els hem anat oferint des de setembre de l’any passat i que organitza la Federació Sardanista de Catalunya. Una vegada feta la preselecció d’una vuitantena de sardanes, entre les més de dues-centes estrenades l’any passat, s’han anat eliminant fins arribar a les deu finalistes que competiran entre si i que el públic assistent a Cornellà podrà votar per escollir la que resultarà ser la guanyadora final.
Tot concurs té les seves bases i aquestes consisteixen en proposar que, a títol individual, els sardanistes votin la seva sardana preferida entre les que cada setmana les emissores que emeten el certamen ofereixen als seus oients. Se suposa, per tant, que prèviament han escoltat les sardanes que competeixen i poden, amb fonament de causa, escollir la que més els ha agradat. És evident que no sempre és així i que per determinades circumstàncies, la simpatia per un compositor o el recolzament a una determinada obra dedicada a una persona o un lloc concret, la decisió individual pot sorgir per iniciativa pròpia o perquè és sol·licitada per alguna persona o entitat en interès d’un millor recolzament a una determinada obra o autor. Això, en un concurs d’aquestes característiques, sempre ha estat així i és molt difícil d’evitar i, fins hi tot, de controlar.
La comissió de la Federació Sardanista encarregada de seleccionar les sardanes, previ consentiment del seu autor, de distribuir-les en les respectives eliminatòries i de rebre les votacions i comunicar el recompte, pot intentar d’establir mecanismes de control per evitar falsejament o duplicitat de vots, però és evident que el primer responsable del frau és aquella persona o entitat que fa omplir fulls de signatures a gent que no ha escoltat les sardanes i que, per tant, el seu vot pot falsejar el resultat de l’eliminatòria.
Malgrat tot, les deu sardanes que arriben a la final després d’una preselecció a càrrec d’un jurat musical, de passar una primera eliminatòria i una semifinal, alguna cosa deuen tenir. Ha arribat doncs l’hora de la veritat. Dissabte sí que el vot serà individual i intransferible. Cada persona present al concert, encara que hi assisteixi ja amb el vot decidit, votarà per aquella sardana, per aquell autor, que més li hagi agradat d’entre les deu finalistes. I aquesta sardana elegida serà la Sardana de l’Any, la sardana de tots.
Per acabar, agrair una vegada més a tots els nostres oients que cada setmana ens han fet arribar el seu vot. Ha estat una bona mostra de fidelitat a la sardana i als nostres programes. Moltes gràcies i que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director