dimecres, 15 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 10-11-07

Bon dia.
Dins dels seu cicle de concerts “Dimecres Musicals”, Joventuts Musicals de Sabadell ens va oferir el passat dimecres un singular concert de tenora i acordió diatònic a càrrec de Jordi Molina, a la tenora, i Perepau Jiménez, a l’acordió diatònic.
La tenora i l’acordió diatònic són dos instruments populars que varen néixer pràcticament a la mateixa època i ara, un segle i mig després, s’han retrobat en aquest concert. La fusió d’una xeremia i de l’acordió és habitual en alguns països del sud d’Europa. La incorporació de la tenora en aquesta estètica obre un nou camí interpretatiu i ens acosta a una de les formacions bàsiques de la música mediterrània.
Aquest duo d’intèrprets, amb una reconeguda trajectòria professional, ens va oferir una visió intimista i sorprenent d’un repertori que enllaça el ball pla amb altres danses i cançons de la mediterrània, antics temes tradicionals i noves composicions.
Jordi Molina, reconegut instrumentista de tenora ja fa uns quants anys que s’ha proposat, amb notable èxit, donar a conèixer l’instrument rei de la cobla fora del seu àmbit d’origen. Al seu costat, Perepau Jiménez, fundador de la mítica banda de folc autòcton Clau de Lluna, és un virtuós de l’acordió diatònic que ha vinculat aquest instrument a projectes de diverses estètiques musicals.
Els darrers anys, la tenora s’ha obert camí més enllà de la cobla gràcies al constant perfeccionament de l’instrument, la qualitat d’uns quants dels seus intèrprets, d’acurats arranjaments i de noves composicions pensades expressament pel seu maridatge amb altres instruments com el piano, l’orgue, la veu i, també, per la seva fusió amb altres conjunts instrumentals de caire simfònic i popular.
Al marge de la cobla la tenora ens pot oferir noves maneres de percebre la seva sonoritat, tant pel que fa a la vessant cambrística com a través dels sons més festius i populars. Hi ha al mercat diversos enregistraments que ho demostren.
Els que vàrem assistir al concert a l’Auditori de la Caixa de Sabadell constatarem la singularitat d’aquest duo d’instruments tan arrelats a la nostra música folklòrica però posseïdors d’un ample gamma de registres sonors que els permeteren executar amb precisió els diversos ritmes i temes musicals d’un repertori amb sabor mediterrani. Va ser una molt bona vetllada musical.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director