dimecres, 15 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 29-09-07

Bon dia.
Quan fa un parell d’anys Sabadell Sardanista va formar una comissió encarregada d’organitzar la commemoració del centenari de l’activitat sardanista de manera regular i continuada a la nostra ciutat, un dels objectius va ser la publicació d’un llibre que recollís els fets i esdeveniments més singulars i representatius esdevinguts en el decurs d’aquests 100 anys d’activitat sardanista. Finalment, el proper divendres 5 d’octubre, a dos quarts de vuit del vespre, al Casal Pere Quart, tindrà lloc la seva presentació pública, dins dels actes commemoratius de la Diada del Soci de Sabadell Sardanista.
Amb la inauguració de la Secció Propagandista de la Sardana del Centre Català, el dissabte 2 de juny de 1906, en el decurs d’una festa literària que es va acabar amb un assaig de sardanes, s’iniciava la presència regular de la sardana a Sabadell.
En complir-se el centenari d’aquell fet històric s’ha cregut convenient que, de manera cronològica, quedessin documentats els principals esdeveniments sardanistes d’aquests cent anys. S’ha agafat com a referència el llibre esgotat La sardana a Sabadell, editat el març de 1998, i s’ha actualitzat fins a finals del 2006.
La vitalitat sardanista i musical de Sabadell ha generat, al llarg d’aquests cent anys, un bon nombre de cobles, de músics i de compositors, amb una obra important en quantitat i qualitat, i també una abundant producció bibliogràfica i discogràfica. Tot això queda reflectit amb la inclusió de les ponències que els especialistes en els diversos temes, Josep Maria Cormand (entitats), Jaume Nonell (músics i cobles), Núria Ferré (colles i concursos) Josep Maria Serracant (compositors), Francesc Manaut (aplecs i ballades) i Jordi Saura (literatura i discografia), van exposar en les seves intervencions a la taula rodona Cent anys de sardanes a Sabadell.
El llibre inclou ampliat el diccionari d’autors sabadellencs que Josep Maria Serracant ja va presentar en la seva ponència i que pot servir de base i referència per a un estudi exhaustiu del potencial compositiu sabadellenc.
També s’inclou un breu reportatge fotogràfic dels actes commemoratius del centenari gràcies a la col·laboració de Josep Sala i Teresa Pujol.
Es tracta doncs d’una nova aportació a la bibliografia sardanista sabadellenca i que pot ser un element de referència per a tots aquells que s’interessen per la nostra història i les nostres tradicions.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director