dimarts, 14 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 27-01-07

Bon dia.
Avui a la tarda, al recuperat Teatre Principal, el Concert de Sant Esteve inicia una nova etapa. És el moment, doncs, de fer una mica d’història. La primera edició d’aquest ja tradicional concert es va fer el 26 de desembre de 1967. Des de llavors s’ha anat celebrant gairebé de manera ininterrompuda a escenaris com l’auditori de la Caixa de Sabadell o al del Casal Pere Quart. Del 1967 al 1976 hi havien actuat les cobles Sabadell, Popular i La Principal del Llobregat, amb comentaris a càrrec de Bernat, Avellaneda o Serracant. L’any 1971 també hi va actuar el tenor Gaietà Renom. L’any 1976, al costat de La Principal del Llobregat, hi va actuar la Jovenívola, que havia fet la seva presentació pública aquell mateix any. A partir de 1977, la part musical ha estat generalment encarregada a la Jovenívola. Eugeni Molero, Pilar Rovira, Joan Prunera, Jaume Nonell, jo mateix, i actualment Jordi Saura, s’han encarregat en diverses edicions dels comentaris i la presentació.
Els homenatges i l’estrena de sardanes d’autors locals, feien que el públic omplís totalment l’auditori, sobretot a les edicions entre 1977 i 1985, per la novetat que suposava les actuacions de la Jovenívola. Però a partir de la segona meitat dels 80 l’assistència va anar disminuint fins que les darreres edicions just aconseguien tres quarts d’entrada, malgrat l’intent de la junta presidida per Víctor Tortosa de potenciar l’acte amb intervencions complementàries com recitals de piano o intervencions d’altres grups instrumentals o corals.
La poca assistència van obligar la nova junta presidida per Manuel Torrell a un canvi de data, traslladant-lo a la setmana anterior o posterior de Sant Esteve, amb l’intent de recuperar part del públic perdut i incorporar-ne de nou.
Així hem arribat fins l’actualitat. Ara ens disposem a celebrar una nova edició de gran atractiu i que, com els deia, és l’inici d’una nova etapa, tota vegada que aquest concert de Sant Esteve, enguany amb la Jovenívola i la Banda de Música de Sabadell, s’instal·larà de manera permanent al Teatre Principal, formant part del Cicle de Música per a Cobla a Sabadell, organitzat conjuntament per Sabadell Sardanista, Joventuts Musicals i Sabadell més Música.
Per començar l’any, musicalment parlant, no és pot demanar més.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director