dilluns, 13 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 25-02-06

Bon dia.
La tradició musical a la nostra ciutat es va començar a forjar a mitjan segle XIX amb la fundació d’orquestres com la Muixins i la Fatxendes i, l’any 1856, amb la de la Banda Municipal. Aquest 2006 fa, doncs, 150 anys de la fundació de la primitiva Banda Municipal que, amb diferents denominacions però sempre vinculada amb l’Ajuntament de Sabadell i amb l’Escola Municipal de Música, s’ha mantingut activa fins avui superant dificultats i adversitats polítiques, socials i econòmiques de tota mena. Per commemorar aquest important esdeveniment musical i, també, social i cultural, s’han organitzat una sèrie d’actes que s’aniran desenvolupant al llarg de l’any i que ja n’anirem informant oportunament. També hi dedicarem alguns dels nostres apunts d’història i farem un breu recorregut pels principals noms i esdeveniments que han fet possible arribar a aquest 150 aniversari. Noms que s’inicien amb el primer director Rafael Soler, al qual seguiren Eusebi Bosch, Cebrià Cabané, Josep Masllovet, Mateu Rifà, Joan Baptista Faus, Adolf Cabané, Manuel Ortega, fins arribar a l’actual director Bernat Castillejo.
Una de les primeres realitzacions d’aquesta commemoració ha estat l’edició d’un CD amb 10 composicions escollides de l’actual repertori de la que, ja fa uns anys, coneixem com a Banda de Música de Sabadell, i que s’inicia amb un pasdoble de Josep Masllovet, titulat Anís del Taup, i que està dedicat Josep Germà, conegut a la nostra ciutat pel seu establiment de vins i licors, que va crear productes tan populars com l’Estomacal Eva o l’Anís del Taup, i finalitza amb la popular sardana de Ricard Viladesau, Girona m’enamora.
Els més de 40 components, dones i homes, que integren la Banda de Música de Sabadell, amb predomini de la joventut, i molts d’ells també instrumentistes de cobla, sota la batuta creativa i dinàmica de Bernat Castillejo, ens ofereixen unes bones interpretacions que són, en definitiva, l’expressió de la vitalitat musical de la nostra ciutat. Felicitats, doncs, a la Banda de Música de Sabadell per aquests primers 150 anys i que en segueixin molts més.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director