dimarts, 14 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 17-02-07

Bon dia.
Podem dir que amb la presentació de la Guia d’Aplecs de la Sardana 2007, el passat dissabte dia 10, i l’Aplec de Navarcles del diumenge dia 11, s’ha iniciat una nova temporada d’aplecs que acabarà amb l’Aplec de Nadal, el 23 de desembre, al Parc de la Ciutadella de Barcelona.
La Guia d’Aplecs, amb una edició de 30.000 exemplars, recull els aplecs de Catalunya, Catalunya Nord i Andorra, organitzats per l’Agrupació d’Aplecs Sardanistes de les Comarques Gironines, la Comissió d’Aplecs Sardanistes de les Comarques Barcelonines, la Coordinadora d’Aplecs de la Sardana de les Comarques Lleidatanes, la Coordinadora d’Aplecs Sardanistes de les Comarques Meridionals de Catalunya i la Federació Sardanista del Rosselló, amb la col·laboració i coordinació de la Federació Sardanista de Catalunya. He fet un repàs comparatiu amb la programació de l’any anterior i, en general, no he observat canvis significatius. Pel que fa a la nostra comarca del Vallès Occidental, estan anunciats els aplecs de Barberà, Castellar, Cerdanyola, Polinyà, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat, Santa Perpètua i Terrassa. Com hauran comprovat, no he citat Matadepera, tota vegada que els organitzadors, l’Agrupació Sardanista La Mola, després de 18 edicions, han decidit suprimir-lo i dedicar els seus esforços a altres aspectes de l’activitat sardanista a la població. És una llàstima, però la decreixent assistència dels darrers anys, després d’unes primeres edicions força concorregudes, feia preveure el que finalment ha passat.
Pel que fa a la resta d’aplecs, no s’observen canvis significatius. Desenvolupament tradicional en l’organització i la participació habitual, en la majoria dels casos, de les mateixes cobles de l’edició anterior. Cap novetat en la llista dels més antics i dels que gaudeixen de més popularitat i assistència. Podem dir, doncs, que una nova temporada d’aplecs s’ha posat en marxa amb la novetat més significativa de la seva continuïtat.
Per acabar, insistir amb el que ja els comentava fa un any: si al final de la Guia també hi consten altres actes sardanistes ¿perquè no s’inclou també, d’acord amb la Unió de Colles Sardanistes, el calendari dels concursos? Penso que amb la situació actual de l’àmbit de la competició això podria ajudar a fer més pública la seva activitat. Sembla, però, que, almenys de moment, aquesta col·laboració no és possible. Seguirem insistint.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director