dimarts, 14 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 16-06-07

Bon dia.
Dimarts passat es va fer pública la llista de guardonats amb la Creu de Sant Jordi 2007. Si a l’edició de l’any passat, amb el govern presidit per Pasqual Maragall, es va criticar molt la gran quantitat de guardons que es van concedir (62 a persones i 15 a entitats) en aquesta s’ha reduït gairebé a una tercera part (20 a persones i 11 a entitats). En paraules del conseller de Cultura, Joan Manuel Treserras, aquest any l’executiu ha volgut remarcar el caràcter excepcional del guardó i evitar el risc de devaluar-lo. És curiós que uns mateixos partits en el govern actuïn d’un any a l’altra amb un criteri tan oposat. Un criteri d’atorgament a cavall de la concessió directe o per la sol·licitud popular. Pel que fa a l’àmbit del sardanisme cada any hi ha alguna petició determinada que, malauradament, acaba no sent atesa. Que jo en tingui constància l’any passat va ser el cas de Sebastià Alba i aquest any dels mestres Tomàs Gil Membrado i Manel Oltra. Cal destacar però la bona notícia de la concessió de la Creu de Sant Jordi a la cobla La Principal d’Amsterdam, un reconeixement a un fet singular que no és només l’anècdota
d’una cobla de sardanes fundada i que actua fóra del seu hàbitat natural, sinó que, a més, ho fa amb una qualitat i rigor professional digne d’elogi.
Com ja és habitual a TV3, la que diuen que és la nostra, al telenotícies migdia de dimarts, els serveis informatius en donar la notícia de la concessió de les creus van esmentar alguns noms però, evidentment, van ignorar aquest fet que, a mi em sembla, és de molta més singularitat informativa. Per la seva part, el diari AVUI, en la seva edició de dimecres, en oferir la llista de guardonats remarcava que la cobla La Principal d’Amsterdam és l’única que existeix fora del país. Millor hauria estat dir fora de Catalunya o del Principat tota vegada que per a alguns, país vol dir també Països Catalans, el territori que va de Salses a Guardamar, i on, concretament al nord, hi ha també diverses cobles de sardanes.
Al marge d’aquestes discrepàncies informatives cal felicitar ben sincerament a tots els components de la cobla La Principal d’Amsterdam, als primers fundadors i als actuals, i encoratjar-los a seguir en aquesta tasca de divulgar la nostra música per Europa. I recordar que tindrem l’oportunitat de felicitar-los personalment en la gira bianual que fan per les nostres comarques i que, aquest any 2007, serà del 22 al 28 de juliol. Ja informarem oportunament dels llocs on actuaran.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director