dimecres, 15 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 27-10-07

Bon dia.
Aprofitant l’avinentesa d’escaure’s aquest any el centenari de l’estrena de La Santa Espina, la popular actriu i cantant Núria Feliu ha volgut recuperar, editades en un llibre i un CD, algunes de les obres poètiques i corals que han esdevingut clàssics de la nostra música. La selecció de les obres inclou títols tan emblemàtics com, per exemple, Les fulles seques, La sardana de les monges, L’Empordà, Marinada, La Santa Espina, El cavaller enamorat, Per tu ploro, Somni, Maria de les trenes, Llevantina, Girona aimada, El saltiró de la cardina, És la Moreneta, A la plaça hi ha sardanes, Torroella vila vella, entre altres.
És aquest un aspecte de la sardana que va resultar decisiu per a la seva popularització i arrelament al poble i que no ha estat massa tractat, malgrat la importància i qualitat de les obres i dels seus autors. Els poetes van tenir una gran importància en la seva popularització amb poesies dedicades a la sardana o en les quals hi apareix com element de referència o d’evocació; les sardanes corals, composicions escrites per a masses corals i que els orfeons van popularitzar amb les seves interpretacions; i les sardanes cantades, composicions no corals generalment interpretades a una o dues veus.
La catalanitat i sensibilitat de la Núria, el seu amor a la sardana, a la poesia, en definitiva, a la cultura i al nostre país, demostrat abastament al llarg de la seva rellevant trajectòria professional i personal, ja ens va oferir fa uns anys un magnífic treball de sardanes cantades aplegades en aquell CD que va titular Us ho devia.
En aquest nou treball literari i discogràfic que ha titulat Núria Feliu recita les sardanes més populars, ens ofereix una bona mostra de la producció poètica coral amb referències a la sardana deguda a un nombre significatiu dels nostres principals poetes.
En l’enregistrament que acompanya aquest llibret, la lectura de cada poema va precedida d’uns breus compassos musicals de la versió instrumental corresponent. Per la seva experiència amb el públic, la Núria sabia que hi ha un ampli sector molt receptiu i interessat en aquest tipus de composicions i que no trobava agrupades i enregistrades juntes aquestes obres emblemàtiques del nostre repertori de sardanes corals. Era, per tant, molt necessària i oportuna la seva difusió.
Gràcies Núria, per haver estat, una vegada més, sensible envers una faceta de la nostra música que, a més de popular, té una qualitat mereixedora de consideració, respecte i constant reivindicació.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director