dilluns, 13 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 07-10-06

Bon dia.
Arribat el mes d’octubre, l’activitat sardanista es va adaptant al calendari. La tarda s’enfosqueix més de pressa i la programació de ballades es va traslladant sota el sol de migdia. Les poblacions que celebren el seu aplec en plena tardor, s’aixopluguen dins dels pavellons esportius i els cicles de concerts recobren protagonisme. Però aquest mes d’octubre tenim, encara, com una espècie de traca final, dos punts d’atracció sardanista molt importants: l’Aplec de les Roquetes, el 15 d’octubre, al Parc de la Guineueta, a Barcelona, i la Festa Major de la Sardana, per Sant Martirià, a Banyoles, els dies 21, 22 i 23 d’octubre. Dos actes remarcables dins d’un mes d’octubre en que hi ha programats un total de 26 aplecs, 143 ballades, 5 ballets, 18 concerts i 15 concursos de colles.
També aquí, a la nostra ciutat, el mes d’octubre té dues dates que requereixen la nostra especial atenció. La primera, demà diumenge. Sabadell Sardanista organitza la dotzena edició de la Diada del Soci, una celebració instaurada l’any 1995 per la junta directiva que presidia Manuel Torrell. Una jornada de festa, de retrobament, amb les merescudes distincions als socis amb 50 i 25 anys d’antiguitat, i amb el lliurament de la Placa al Mèrit Sardanista i l’Escut Honorífic a qui se n’hagi fet mereixedor i que, demà, correspondran a Salvador Saumoy i Francesc Manaut, respectivament.
Però hi ha una altra data que ja es poden apuntar a l’agenda o al calendari, la del diumenge 22 d’octubre, a la tarda. Dins dels actes commemoratius del Centenari de la Sardana a Sabadell, a la Plaça del Dr. Robert, se celebrarà, sota la direcció tècnica de Tomàs Manyosa, un acte únic i singular al qual s’ha denominat com Els antecedents de la sardana i que comptarà amb l’actuació excepcional dels Amics del contrapàs llarg, de Sant Vicenç de Torelló, i dels Contrapassaires de Prats de Molló, amb la participació també de l’Esbart Sabadell Dansaire i l’actuació musical de la Cobla Sabadell.
Es tracta d’una ocasió única de reviure amb el ball i la música de diversos tipus de contrapàs, els antecedents remots de la sardana i així gaudir d’un espectacle que els recomano que no es deixin perdre.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director