dilluns, 13 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 03-06-06

Bon dia.
Recordaran que en el meu comentari de la setmana passada feia referència a la celebració a Cervera del concert de proclamació de La Sardana de l’Any 2005 i que vaig aventurar que el resultat final de les votacions diferiria molt de la teòrica classificació en relació al nombre de vots aconseguits per les respectives sardanes finalistes. Doncs això és exactament el què ha passat. De la crònica de l’acte els en parlarem després més detalladament però ara voldria remarcar aquest fet i no pas per atribuir-me dots de vident, sinó per una qüestió de criteri i d’experiència. Recordaran que els comentava que la sardana que havia aconseguit més vots per passar a la final, 870, era la titulada 5x5 del compositor Eduard Sendra i que, en canvi, Petons de matinada d’Enric Ortí n’havia aconseguit 395, un teòric setè lloc i Destapem els 60 de Joan Jordi Beumala, 353, o sigui un teòric vuitè lloc. Doncs bé, els assistents al concert van atorgar 300 vots a la sardana Destapem els 60 de Joan Jordi Beumala i la van proclamar Sardana de l’Any 2005. Per acabar de reblar el clau el primer accèssit va ser per a Petons de matinada d’Enric Ortí. L’altre accèssit va ser per a El pont de 15 arcades de Carles Santiago, i el Trofeu de la Federació Sardanista de Catalunya, d’acord amb el resultat de les valoracions fetes pels 30 mitjans de comunicació que han participat en el desenvolupament d’aquestes eliminatòries, ha estat per la sardana Festa d’argent a Palamós, de Jordi Molina, curiosament la que menys vots va aconseguir del públic assistent.
Cal, doncs, en primer lloc felicitar al sabadellenc Joan Jordi Beumala i al component de la Jovenívola de Sabadell, Enric Ortí, per l’èxit i, de passada, felicitar-nos també per aquest nou reconeixement aconseguit pel sardanisme sabadellenc.
I, en segon lloc, ratificar que, malgrat aquestes diferències de criteri en la captació de vots, una sardana que és seleccionada per un jurat entre totes les estrenades al llarg de l’any 2005, que supera una primera eliminatòria i una semifinal per votació popular i que és l’escollida pels assistents a la final, no hi ha dubte que es mereix, amb tots els honors, aquest títol de Sardana de l’Any 2005.
Destapem, doncs, el cava i brindem per la sardana Destapem els 60, pel seu autor, l’amic Joan Jordi Beumala, i per tots vostès.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director