dilluns, 13 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 29-04-06

Bon dia.
Com segurament molts de vostès ja saben, un dels actes inclosos en les proclamacions de la Ciutat Pubilla és la lectura del Missatge al Món Sardanista, encarregat per l’Obra del Ballet Popular a alguna personalitat de l’àmbit cultural, social o polític. Diumenge passat, a Esparreguera, es va llegir el Missatge escrit pel periodista, escriptor i exdirector de l’AVUI i de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió de Catalunya, Vicenç Villatoro.
Un fragment del magnífic text de Villatoro diu: “La cultura és participació i és concelebració, és el terreny on fem coses junts pel gust de fer-les, on tan important com consumir i produir és trobar-se i retrobar-se. Això ho són els aplecs. Això ho són les ballades. Espais de trobada social, llocs de reunió fets per compartir. Canals per participar. Ho és en general tota la cultura popular i tradicional. Ho és molt específicament el món de la sardana, amb tota la seva rica trama civil de colles i d’agrupacions. Participació i compromís.”
Perfecte aquesta visió de la cultura popular i de la sardana que té Vicenç Villatoro. És important que gent rellevant i coneguda es manifesti públicament en aquest sentit. Com ho va fer la Consellera de Benestar i Família de la Generalitat, Anna Simó, amb motiu del lliurament a Sabadell Sardanista del premi als Valors Republicans atorgat per la secció local d’Esquerra Republicana. La consellera es va declarar sardanista de tota la vida i va tenir paraules d’elogi per la sardana i el seu simbolisme.
Però Vicenç Villatoro, en el seu Missatge, parla de participació i compromís. I això és precisament el que demano a tots els personatges que, com l’escriptor i la consellera, tenen un paper rellevant en la nostra societat. Els demano que més enllà de les seves paraules, segurament sinceres, assumeixin el compromís d’actuar en els seus llocs de responsabilitat d’acord amb els sentiments manifestats envers la sardana. D’utilitzar el seu prestigi, el seu poder, per situar la sardana en el lloc que per història, cultura i tradició li correspon. És a dir, els demano el compromís de passar de les bones paraules als fets.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director