dilluns, 13 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 11-03-06

Bon dia.
El passat dissabte 4 de març es va celebrar a Roses un Congrés de Colles Sardanistes convocat per la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya. A la sessió del matí vaig ser l’autor d’una de les tres ponències i, a la de la tarda, el moderador d’una de les tres taules de treball. Els altres dos moderadors van ser Jordi Saura i Jaume Nonell. Sabadell, doncs, hi va tenir un protagonisme destacat.
La convocatòria d’aquest congrés obeeix al fet que el sardanisme de competició es troba en una situació crítica i fa témer pel seu futur. Els darrers 10 anys, el nombre de colles en actiu ha passat de 300 a poc més d’un centenar i, encara, algunes amb serioses dificultats per sortir a competir aquesta temporada. Aquesta davallada afecta totes les categories: alevins, infantils, juvenils, sènior i veterans. El problema, doncs, no és imputable només a la manca d’interès dels més joves sinó que va més lluny. És una situació que es va agreujant a mesura que la societat actual defuig el comprimís, l’esforç, el sacrifici, i més si és per a una causa de la qual no en treu cap profit material i que pertany a un àmbit que no té el mínim ressò mediàtic.
No és la meva intenció, ara i aquí, enumerar els possibles motius i assenyalar els culpables d’haver arribat a aquesta situació, perquè segur que n’hi ha, de motius i de culpables, tant a dins com a fora del sardanisme. Jo només vull recordar que una de les millors maneres d’intentar resoldre els problemes és, primer reconèixer que hi són i, després, posar-se a treballar per intentar resoldre’ls.
I això és el què ha fet la UCS convocant aquest Congrés. Reconèixer que té problemes i convocar als interessats perquè, tots plegats, facin propostes tendents a solucionar-los o, si més no, per aturar de moment la davallada i posar les bases per a una progressiva recuperació.
Caldrà, doncs, seguir atentament els esdeveniments que es vagin produint en l’àmbit del sardanisme de competició i esperar que algunes de les propostes sorgides d’aquest Congrés per tal d’ intentar millorar la situació tinguin una ràpida i eficaç implantació.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director