dilluns, 13 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 08-07-06

Bon dia.
La circular Infosardana relaciona 35 concerts de cobla a celebrar a diversos indrets en el decurs d’aquest més de juliol. És una dada significativa que demostra que la sardana i la música per a cobla, en l’aspecte concertístic, està en un molt bon moment. Per això, cada dia és més incomprensible que els programadors de la gran majoria dels Festivals Internacionals de Música que s’organitzen a l’estiu, ignorin sistemàticament la cobla i la música per a cobla. Llevat d’algunes poques i honroses excepcions, en la programació d’aquests festivals s’hi pot escoltar tot tipus de música, amb les més diverses formes interpretatives, menys la música dels nostres millors compositors catalans escrita per a cobla, aquest conjunt instrumental únic al món i que hauria de ser un orgull mostrar-lo als espectadors, de casa i de fora, que assisteixen, per diversos motius, a aquests tipus de festivals. I dic per diversos motius perquè de sobres és conegut que molta gent que hi va ho fa més per relació social, per deixar-se veure, que per la seva condició de melòman.
No crec que això sigui per desconeixement dels programadors i organitzadors dels festivals, que per si mateix ja seria un fet lamentable, sinó que crec més que és per no ser tractats de “provincians”. Una por que els fa evitar programar música per a cobla, per no caure en “folklorismes”, però que no tenen cap vergonya a programar qualsevol altra mostra de música folklòrica vingui d’on vingui i, en determinats casos, interpretada pels més exòtics instruments.
Per sort hi ha, com deia, honroses excepcions. Una d’elles és, precisament, el magnífic concert que la Cobla Mediterrània ens va oferir el passat dijous, dins del Festival Internacional de Música que organitza Joventuts Musicals de Sabadell. Si la setmana passada els parlava de l’aplec de la sardana com a referent sardanista de la nostra ciutat, aquest concert de Joventuts Musicals, el que està preparant Sabadell més Música pel setembre, i els dos que està preparant Sabadell Sardanista, situaran Sabadell també com un important referent concertístic. Aquest esforç mereix el suport de tots.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director