dijous, 16 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 29-03-08

Bon dia.
Si la setmana passada els comentava l’inici dels actes de celebració del centenari del naixement del compositor Manel Saderra Puigferrer avui, voldria dedicar el comentari al seu germà Josep Saderra del qual també aquest any se celebra el 125è aniversari del seu naixement. Dos germans, dos grans compositors, amb una diferència de 25 anys d’edat, amb dos estils diferents però amb un resultat comú: la qualitat i popularitat de les seves sardanes.
Josep Saderra, amb Vicenç Bou i Josep Vicens "Xaxo", contemporanis seus, formen una trilogia de músics compositors d’una importància cabdal en la història de la sardana i de la seva popularització. Saderra és autor de més de 400 sardanes, algunes d’elles estan encara avui en primera línia dins les preferències dels sardanistes. Tal és el cas de títols tan populars com: Vigatana, Noies poblenovines, Santa Pau, Nit estelada, La jove, Rosa Maria, etc., sense oblidar dos títols emblemàtics i relacionats amb Sabadell: Maria de les trenes, amb lletra de Ramon Ribera Llobet i Bell Penedès amb lletra de Leandre Roure Garriga.
La popularitat de Saderra i les seves sardanes va ser assumida per la Cobla Jovenívola de Sabadell des del començament de les seves actuacions incorporant els títols més coneguts del mestre al seu repertori en els aplecs i les ballades. També en els concerts ha estat habitual la inclusió de la sardana Nit estelada de la qual en fan una meritòria interpretació. Encara ara les sardanes de Josep Saderra tenen una presència habitual en les actuacions de la Jovenívola de Sabadell, sempre que d’ells depengui la confecció del programa a interpretar.
Cal recordar que l’any 2004, com una conseqüència lògica d’aquesta relació de la cobla amb les sardanes del mestre Saderra, la Jovenívola va enregistrar un CD amb 12 sardanes. Una selecció de composicions aptes per ballar, per escoltar i, també, per “sentir”, amb aquell sentiment que ens transmet la música característica d’aquest gran compositor que, amb motiu del 125 aniversari del seu naixement a Sant Feliu de Pallarols, l’any 1883, tindrem l’ocasió de poder tornar a escoltar sovint al llarg d’aquest any.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director