dilluns, 13 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 22-04-06

Bon dia.
Aquest any, els actes festius de Sant Jordi ocuparan tot el cap de setmana. Si el temps acompanya, podrem gaudir d’aquesta celebrada festa catalana a partir d’avui dissabte i fins demà diumenge vespre. Les llibreries i les floristeries, plenes a vessar, muntaran les seves parades al carrer i el paisatge del centre de la ciutat canviarà la seva fisonomia. Comprar un llibre i regalar una flor sembla obligat encara que, com és natural, i per motius diversos, molta gent passarà d’aquesta tradició. Alguns, potser perquè no tenen ningú prou estimat per a regalar-li cap rosa. Altres perquè no han comprat ni llegit mai cap llibre, ni, segons ells, cap falta que els fa. Sembla estrany, oi? Però aquests darrers són majoria perquè, si no fos així, i tothom aquesta diada comprès almenys un llibre, els llibreters obrint només per Sant Jordi ja en tindrien prou.
Segur, però, que tots vostès tenen una persona estimada a qui regalar la rosa i compraran aquell llibre de cuina, o aquell que ha escrit aquell personatge que surt a la tele, o aquell d’aquell autor sabadellenc que tots vostès coneixen i que diuen que és tan interessant. I, fins hi tot, alguns potser es tornaran una mica poetes i acompanyaran la rosa amb un poema semblant a aquest:
La rosa que avui m’has donat/ és per mi la més preuada,/l’he flairat tot encisat/i tendrament l’he acaronada./Rosa roja del teu llavi/amb rosada del teu cos,/plaer sublim que mai s’acabi/per designi de tots dos./Rosa encesa, símbol d’amor,/cada pètal un esclat de joia/que penetra dins el cor.
Aquest cap de setmana, doncs, els protagonistes principals seran els llibres i les flors, majoritàriament, les roses. I també tindrà especial protagonisme la sardana, tant a la nostra ciutat com a molts indrets de Catalunya. I, en especial, a Esparreguera, per que aquest mateix cap de setmana de Sant Jordi coincideix amb la celebració dels actes commemoratius del seu Pubillatge.
Llibres, roses i sardanes. Serà, doncs, per a molts, una festa completa.
Que tots vostès en gaudeixin i que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director