dilluns, 13 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 18-11-06

Bon dia.
Avui, a dos quarts de set de la tarda, a Barcelona, a la Sala Petit Palau, del Palau de la Música Catalana, se celebrarà una nova edició de la Gran Festa de Tardor de la Música per a Cobla. El Memorial Joaquim Serra és un dels esdeveniments del calendari sardanista que s’escau, tradicionalment, a mitjans de novembre, tot coincidint amb l’aniversari de la mort d’aquest gran músic català, autor d’algunes de les composicions més emblemàtiques del patrimoni coblístic.
Una part del programa consta de música escrita en honorança a Joaquim Serra o la que el propi autor i el seu pare, Josep Serra i Bonal van aportar al repertori de la cobla. Així s’han programat les sardanes Lloança a Joaquim Serra d’Agustí Borgunyó, Rocacorba i Elegia de Joaquim Serra, la glossa Presents de boda de Josep Serra i la instrumentació de La disfressada, feta pel mateix Joaquim Serra.
La part central de la festa la constitueixen les estrenes. Enguany a càrrec del sabadellenc Josep Vila i Casañas, que ha acceptat l’encàrrec de l’entitat organitzadora, l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, de participar en el Memorial i ha escrit una suite en 5 temps, el darrer dels quals en forma de sardana. Aquesta obra porta per títol Trencant el gel i és la primera composició que el prestigiós director de l’Orfeó Català ha escrit per a cobla. Del títol cal deduir que ben aviat n’escriurà altres. La segona estrena és un poema simfònic per a dues cobles i percussió, titulat Castellsapera 940, que ha escrit per a aquesta ocasió, el també sabadellenc Josep Maria Serracant.
El programa es completarà amb tres peces per a dues cobles: l’esboç simfònic La fira de Joaquim Serra; i les sardanes Crit de joia de Josep Marimon i Barcino, ciutat romana d’Eduard Martí Teixidor. La interpretació anirà a càrrec de les Cobles Mediterrània i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, sota la direcció de Bernat Castillejo i Xavier Pagès.
Com han pogut comprovar, la significativa presència de sabadellencs en aquest important esdeveniment justifica el tractament especial d’aquesta notícia: la primera obra per a cobla de Vila Casañas, obres de Borgunyó, Serracant i Martí Teixidor, i Bernat Castillejo dirigint la Mediterrània.
Sóc conscient que aquesta és la tercera setmana consecutiva que faig esment de la importància de Sabadell en l’àmbit de la sardana i la música per a cobla. Crec, però, que els fets ho justifiquen abastament i que, per tant, cal esmentar-ho perquè tots ens en podem sentir orgullosos.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director