dijous, 16 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 23-02-08

Bon dia.
Divendres vinent, dia 29, a dos quarts de deu del vespre, a La Faràndula, en el marc de la celebració del 61 aniversari de la colla sardanista Mirant al Cel, tindrem la presència de la Companyia Elèctrica Dharma i la Cobla Mediterrània que oferiran el seu espectacle titulat El joc de la cobla i el rock. Tot un esdeveniment que, a ben segur, atraurà la presència d’un nombrós públic interessat en les sempre innovadores propostes d’aquests prestigiosos conjunts musicals. La Dharma i la Mediterrània fa molts anys que col·laboren en fer arribar el so de la cobla més enllà del seu hàbitat natural d’aplecs i ballades. A principis dels anys 70 la Dharma era un grup de rock amb fortes influències de la música mediterrània i, en especial, de la popular catalana. En el seu disc L’ou com balla (1976), subtitulat Balls i festes de carrer, Joan Fortuny utilitza la tenora en el tema Ball llunàtic-toc i el mateix fa en el disc Tramuntana (1977). Per altra banda, la cobla Mediterrània s’havia fundat el 1979, amb un grup de joves músics inquiets per ampliar el camp de possibilitats de la cobla i experimentar en altres terrenys. L’apropament d’ambdues formacions va ser una realitat l’any 1981. L’esforç en comú va aconseguir superar les dificultats de fer encaixar dos conjunts tan dispars: una cobla i un grup de rock. En una actuació al Palau de la Música es va enregistrar un disc en directe titulat Companyia Elèctrica Dharma al Palau de la Música Catalana, amb la cobla Mediterrània incorporant una versió de la sardana Sant Martí del Canigó. A la contraportada del disc hi podem llegir: “la Cobla no és una relíquia folklòrica de museu: la Cobla és una cosa viva, penetrant. La seva sonoritat és única: hi parla un instint secret més savi que nosaltres.”
Darrerament, la Dharma ha entrat de nou als estudis de gravació per enregistrar set temes que formaran part d’un disc, encara sense nom, que reprendrà la proposta presentada el passat novembre del 2007 a la Fira de Manresa i que van batejar com a Quim Davis / Miles Serra. Es tracta, com el seu nom ja dóna a entreveure, d’una fusió d’algunes sardanes del compositor Joaquim Serra amb temes jazzístics del trompetista nord-americà Miles Davis. Els components actuals de la Companyia Elèctrica Dharma, els quatre germans Fortuny –Pep, Joan, Lluís i Maria- més Carles Vidal i Pep Rius, afirmen que els agrada renovar-se i aconseguir el so característic de la Dharma barrejant músiques de diversos estils i procedències, aconseguint així una música espontània, agradable i divertida.
Cal, doncs, agrair a tots els components del Grup Sardanista Mirant al Cel l’esforç que suposa organitzar un acte d’aquesta rellevància, felicitar-los pels molts èxits sardanistes que han aconseguit al llarg d’aquests més de 60 anys d’existència i desitjar que aquest concert de divendres a La Faràndula aconsegueixi l’èxit que es mereixen.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director