dijous, 16 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 26-07-08

Bon dia.
La Fundació Universal de la Sardana va ser creada l’any 1992 amb l’objectiu primordial de difondre la nostra dansa a tot el món com a vehicle per expressar la pau i la solidaritat entre els pobles. Fidel al seu principi de “la sardana, una dansa per al món” la Fundació Universal de la Sardana va néixer amb ocasió dels Jocs Olímpics de Barcelona i ha estat present a tots el jocs olímpics posteriors: Atlanta 96, Sidney 2000, Atenes 2004 i també estarà present als Jocs Olímpics de Pequin 2008. Actualment la Fundació Universal de la Sardana està presidida pel compositor i director Antoni Ros-Marbà i compta amb la presència de tres sabadellencs: Josep Maria Serracant, com a director general, i Jesús Ventura i jo mateix com a vocals.
El passat dilluns 14 de juliol una representació de la junta vàrem ser rebuts pel president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, per presentar-li els objectius del viatge i detallar-li el programa d’activitats a desenvolupar a la capital xinesa. He de confessar que em va sorprendre desagradablement l’actitud del president que es va limitar a escoltar-nos i a desitjar-nos bon viatge, sense fer cap tipus de referència a la importància del fet ni estimular-nos a prosseguir amb la nostra intenció de presentar al món la sardana i la cobla com un signe d’identitat catalana. Després d’aquesta freda rebuda va baixar al parc per presenciar i escoltar una sardana ballada i interpretada pels dansaires i músics que, des del dia 23, s’han desplaçat a Pequin amb la resta d’expedicionaris, els va saludar i va donar per acabada la recepció.
Tornant a l’objectiu del viatge dir que l’acte principal tindrà lloc demà diumenge a la tarda en un lloc emblemàtic de Pequin, el Parc Di Tan, que traduït vol dir el parc del Temple de la Terra. La Cobla de Cambra de Catalunya estarà formada per Jesús Ventura com a flabiol i director, Salvador Parés i Oriol Oller, tibles; Jordi Molina i Anna Maria Costal, tenores; Roger Santiago i Esteve Molero, trompetes; Isi López, trombó; Ramon Casanovas i Josep Maria Guinart, fiscorns; i Francesc Saladrigues, contrabaix. Pel que fa als 12 balladors es tracta de Marta Masqué, Elena Callén, Marina Barberà, Anna Prats, Neus Calle, Gemma Ayats, Miquel Ramells, Quim Rutllant, Josep Maria Paños, Albert Font, Xavi Romero i Toni Valls.
Primer s’interpretarà una sardana de concert, després presentació i justificació de l’acte a càrrec del director general de la FUS Josep M. Serracant. A continuació una sardana d’exhibició a la que seguirà un taller de sardanes entre els assistents, una nova sardana de concert per acabar amb una sardana de germanor a la que s’espera s’incorporin als dansaires els acompanyants i el públic xinès.
També s’han incorporat a la celebració un conjunt de dansaires xinesos que representaran la Dansa del ventall i la Dansa de Qipao. I si les autoritats ho permeten s’interpretarà l’himne xinès instrumentat per a cobla per Josep M. Serracant.
S’ha procurat la presència dels corresponsals dels mitjans de comunicació catalans a Pequin per tal de que puguin transmetre a Catalunya la crònica de l’acte i així fer possible també el propòsit que mou la Fundació: conscienciar als catalans que tenim una dansa i una música internacional, capaç d’atraure l’atenció de gent de les cultures més diverses. L’expedició tornarà a casa el dia 30 i esperem que sigui amb els objectius proposats aconseguits amb èxit.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director