dimarts, 14 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 02-06-07

Bon dia.
Calella celebra, entre avui i demà, l’edició número 80 del seu Aplec de la Sardana. Per tant, amb justificada raó s’ha guanyat el títol honorífic de l’Aplec Pairal de Catalunya. Els membres i col·laboradors de l’Agrupació Sardanista de Calella tenen, novament, una bona ocasió per demostrar la seva capacitat organitzativa i la voluntat de seguir sent un aplec de referència dins de l’extens calendari d’aplecs que se celebren al llarg de l’any.
A molts dels sardanistes més veterans, l’Aplec de Calella ens evoca una etapa de la nostra joventut en que desplaçar-se fóra de la pròpia població tenia certes dificultats, tant d’ordre logístic com econòmic. Especialment la dècada 1950-1960, poder anar a Calella pel grup d’amics sardanistes que freqüentàvem les audicions a la desapareguda Pista Carol era quasi una aventura. Sortíem de bon matí en tren fins a Barcelona i allà fèiem el transbord al tren de la costa. Arribàvem a l’aplec i quedàvem meravellats en veure la gran quantitat de gent procedent dels més remots indrets de Catalunya. Primeríssimes cobles que llavors no teníem gaire oportunitat de sentir ens embadalien amb les seves interpretacions. Era tot un espectacle. El retorn el fèiem contents com si haguéssim aconseguit viure un espectacle inoblidable.
Han passat molts anys i l’Aplec de Calella continua sent un referent. Els organitzadors han tingut l’habilitat d’adaptar-se als nous temps i als hàbits de les generacions actuals. Han incorporat el concert i la doble audició del dissabte tarda-vespre al Passeig Puigvert, ran de platja, i han posat a disposició dels visitants la seva gran oferta hotelera oferint uns preus molt interessants i a l’abast de tothom. Això, amb la possibilitat de gaudir, si el temps acompanya, d’una estona de platja al matí, fa que els darrers anys el nombre d’assistents s’hagi recuperat molt i sigui, conjuntament amb el de la Roquetes, a Barcelona, l’aplec sardanista que aconsegueix una més gran concurrència.
L’Aplec de Calella és, també, un punt de trobada. Entre amics sardanistes que habitualment es mouen només per la seva comarca, per alguns compositors no habituals als aplecs o per dirigents d’entitats que tenen l’oportunitat de contrastar opinions sobre l’activitat sardanista en general.
Demà, si tot va bé, seré de nou a Calella. En poc més d’una hora faré en cotxe el trajecte. Recordaré, amb una certa nostàlgia, aquells viatges de joventut. Saludaré antics i nous amics i amigues. I, el que és més important, felicitaré els organitzadors per aquests 80 aplecs i els encoratjaré a seguir treballant perquè l’Aplec de Calella continuï sent un referent i un exemple a imitar.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director