Bon dia.
L’any 1991, o sigui fa 16 anys, una comissió formada per ACF Sabadell Sardanista, Esbart Sabadell Dansaire, Grup Sardanista Mirant al Cel, Joventut de la Faràndula, Òmnium Cultural de Sabadell i Orfeó de Sabadell, de fa un temps coordinada per Manuel Torrell, va celebrar a La Faràndula la primera representació en commemoració de la Diada Nacional de Catalunya. A excepció de l’any 2001, que la representació prevista a l’aire lliure per les reformes que s’estaven realitzant a La Faràndula va haver de ser suspesa pels atemptats a les Torres Bessones de Nova York, s’han anat succeint diverses actuacions amb temàtiques diferents però amb un nexe comú: la presència d’actuants sabadellencs, a nivell particular o en representació de diverses entitats. Aquest any però s’ha apostat per un nou model que pretén tenir continuïtat: la contractació d’un espectacle temàtic, tant si és de producció local com forana.
Casualment, l’any en què es commemora el centenari de La Santa Espina, obra emblemàtica del teatre líric català escrita per l’insigne Àngel Guimerà, s’ha contractat i per tant representat el nou espectacle Fills del mar de l’Esbart Montgrí, de Torroella de Montgrí, basat en l’obra teatral La filla del mar d’Àngel Guimerà.
Aquesta era la tercera representació que en feia l’Esbart Montgrí després de l’estrena el passat 26 d’agost a Torroella i d’una segona actuació a Bellcaire d’Empordà. Si el dia de la presentació la plaça de Torroella es va fer petita per acollir a la immensa gentada que volia veure la proposta coreogràfica i musical dels empordanesos, el passat dissabte La Faràndula també va veure com el seu miler de localitats s’omplien d’un públic expectant que va aplaudir amb ganes les evolucions de l’Àgata, la Mariona i en Pere Màrtir, interpretats respectivament per Glòria Pujadas, Inès Pigem i Albert Muriscot, molt ben acompanyats per la resta de components de l’Esbart Montgrí.
El guió i la direcció de Josep Ahumada s’han vist perfectament complementats amb la música del Grup Trapassacs, la secció instrumental de l’Esbart. Bona part de la música ha estat composada per Lluís Bofill, director i un dels components del Grup. El mateix Ahumada i la Susi Capella han confeccionat un vestuari molt lluït per als més de 40 dansaires que participen a l’obra. La propera representació de Fills del mar serà el 20 d’octubre a Falset.
L’Esbart Montgrí, fidel a la seva trajectòria, barreja de tradició i innovació, incorpora així un nou espectacle després dels seus ja coneguts Trencats i Seguits, Torroella 1900, La Punyalada i 25 anys de Continuïtat representats arreu amb gran èxit.
Tornant al contingut de l’obra voldria fer, en sentit positiu, un comentari personal. Malgrat que el díptic editat feia una breu descripció de l’argument de l’obra estic segur que molts dels assistents no el van llegir prèviament i, per tant, no van entendre bé el fil argumental del què s’estava escenificant. Tota vegada que en el decurs de la representació es van fer en veu en off uns breus comentaris, aquests no van arribar amb nitidesa al públic ni van ser suficients per copsar el desenvolupament de la història. O s’eliminen totalment els comentaris o s’amplien per tal que el públic pugui seguir fil per randa tot el què s’esdevé dalt l’escenari.
És, com dic, una opinió personal que en cap cas treu mèrit al conjunt de l’actuació. Felicitats doncs a tots els que ho han fet possible i als organitzadors per haver-ho portat a la nostra ciutat.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada