dimecres, 15 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 12-01-08

Bon dia.
Amb el record encara viu de la cavalcada del Reis d’Orient, petits i grans assistirem dijous, amb motiu de la festivitat de Sant Antoni Abat, a una altra cavalcada, la tradicionalment anomenada dels tres tombs. Com ja saben, els tres tombs antigament consistien en un recorregut de tres voltes a l’entorn de l’església i volia significar la renovació i acatament anual de l’espai sagrat, tot resseguint-ne els límits. Les variants urbanístiques introduïdes les darreres dècades a la majoria de pobles i ciutats avui fan inviable aquest antic recorregut, havent-lo substituït per una desfilada pels indrets més cèntrics i fàcilment transitables.
La festivitat de Sant Antoni Abat és una més de les festes tradicionals que tenim al país i que sortosament es va mantenint malgrat que els elements bàsics que la protagonitzen, cavalls i carruatges, ja no formen part del paisatge visual quotidià.
Els animals seran dijous els principals protagonistes. Al matí a la Plaça Taulí amb la benedicció, amb una bona presència dels animals dits domèstics, principalment gossos i gats, i a la tarda vespre, per l’eix central de la ciutat, els magnífics cavalls arrossegant els seus carruatges. Els genets, carreters, traginers, es vestiran amb les millors robes i els animals seran ben empolainats amb guarniments luxosos i brillants, alguns amb plomalls a les testes. I tornaran a ploure caramels i als ulls dels més petits hi podrem tornar a veure aquella mirada lluminosa de la passada desfilada dels reis.
Val a dir, que la imatge de Sant Antoni Abat a les nostres terres és representada en companyia d’un porquet i és el sant miracler proclamat protector de les bèsties. Especialment de les de peu rodó, sense distinció de categories. És a dir des de l’ase fins el cavall. Per aquest motiu, popularment a aquest sant l’anomenem “Sant Antoni dels ases” i també "Sant Antoni del porquet” sense que això vulgui expressar cap escarni envers del sant.
Aquesta festa a Catalunya l’organitzaven els traginers, carreters o llogaters de mules, com també conductors de tota mena de vehicles de dos, quatre o més rodes, que fossin tirats per animals. A la nostra ciutat ho fan amb molt entusiasme i èxit les germandats Colla Nova i Colla Vella de Sant Antoni a les quals felicitem i desitgem una gran jornada.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director