dijous, 16 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 28-06-08

Bon dia.
Com hem anat informant repetidament demà els sabadellencs tenim una cita al Bosc de la Font de Can Rull, una cita amb la nostra cultura protagonitzada per la cobla i la sardana i per tot allò festiu que l’Aplec de la Sardana de Sabadell inclou. Un aplec especial per alguns que demà no podrem evitar una mirada, possiblement emotiva i un xic nostàlgica, al passat. Demà, a primera hora del matí, un grup d’homes, d’amics, acompanyats de les nostres esposes, ens retrobarem per començar les tasques d’organització de l’aplec. Un grup d’homes, d’amics, que demà farà exactament 50 anys que, acompanyats pel que llavors eren les nostres xicotes, fèiem les mateixes tasques d’organització però en un altre indret: a La Salut, lloc escollit per la junta de Sabadell Sardanista per a la celebració del Primer Aplec de la Sardana de Sabadell. Una junta que estava formada, precisament, per aquest mateix grup de sardanistes, d’amics, que l’any 1958 només teníem de mitjana uns 20 anys d’edat. Per tant, una junta molt jove, inimaginable avui dia, amb poca experiència organitzativa però amb una gran capacitat de treball, amb un ferm compromís per l’entitat i la sardana i amb una il·lusió desbordant.
Demà farà 50 anys... i encara hi som. ¿Vol dir això que hi som per què no hi ha relleu? ¿Per què no hi ha ningú més? En el nostre cas no és pas aquest el motiu. Nosaltres, Narcís Mañosa, Josep Albert, Salvador Saumoy, Manuel Torrell, Víctor Tortosa i jo mateix, hi som perquè volem ser-hi. Perquè som fidels a uns principis que s’han mantingut aquests 50 anys i que esperem, si la salut i les circumstàncies de la vida ens ho permeten, continuant-hi sent mentre les nostres forces ens ho permetin. Hi som perquè estimem la sardana, estimem la nostra cultura, estimem Sabadell Sardanista que, com deia Narcís Mañosa diumenge passat, per nosaltres no és una entitat sardanista sinó que és “l’entitat”. Una entitat que quan nosaltres hi vàrem entrar era també molt jove i que s’ha fet gran amb nosaltres. Una entitat a la que hem dedicat, amb més o menys intensitat, amb més o menys encert, però amb el màxim amor i interès, molts anys de la nostra vida.
Demà serà, doncs, per aquest grup d’amics un aplec molt especial. Els rellotges, els calendaris, tenen una mesura del temps igual per a tothom. Però no per a tothom el temps viscut té el mateix valor. Viure i estimar amb plenitud consisteix en anar més enllà, en superar mentalment i emocionalment els límits del temps regulat científicament i en saber compartir aquest temps, és a dir la vida, amb les persones i les coses més estimades. Per a aquest grup d’amics, els 50 anys compartits dins la rotllana de l’amistat, del respecte i de l’estimació sincera, el temps dedicat a la sardana ens ha enriquit emocionalment i demà compartirem aquesta emoció amb tots els amics i amigues, amb tota la gent de Sabadell i de tots els indrets que s’apropin a l’aplec per ballar tots, de manera simbòlica i virtual, la gran sardana de la vida.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director