dimarts, 14 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 20-01-07

Bon dia.
Aquest any 2007 es commemora el centenari del naixement i el cinquantenari de la mort del gran músic i compositor, Joaquim Serra i Corominas, recordat i admirat per la seva qualitat humana i per l’extraordinària aportació de la seva creativitat al patrimoni de la música catalana. Concerts, actes acadèmics, exposicions, l’edició sonora íntegra de les seves sardanes i la reedició del seu Tractat d’instrumentació per a cobla seran algunes de les fites que justifiquen que l’any 2007 esdevingui, amb tot mereixement, ‘L’Any Joaquim Serra’. Cal recordar que l’enregistrament de l’obra integral de Joaquim Serra és una iniciativa de l’associació Músics per la Cobla, la qual porta ja editats tres dels quatre CD’s que la componen.
Segur, doncs, que al llarg d’aquest any, entre molts dels títols més significatius de l’obra de Joaquim Serra, tindrem l’oportunitat d’escoltar moltes vegades la interpretació de la sardana Sabadell. I, segurament, com passa gairebé sempre, ens serà presentada com una sardana dedicada a la ciutat de Sabadell. És important aprofitar aquesta avinentesa per recordar un fet que, per desconeixement, fa incórrer en aquest lamentable error. Aquesta sardana no està dedicada a la ciutat sinó a la colla sardanista Anella Sabadell com molt bé ho testimonia la dedicatòria que Joaquim Serra va escriure a la particel·la original i que diu així: “A l’Anella Sabadell, amb sincer afecte.” Aquesta sardana es va estrenar el 19 de març de 1955, a la pista Carol, dins dels actes del 8è Aniversari de Sabadell Sardanista. L’any següent, una delegació de la colla, entre els quals hi havia els capdansers Manuel Torrell i Maria Rosa Cucurull, acompanyats pel president de Sabadell Sardanista, Ramon Nonell, van visitar Joaquim Serra, ja greument malalt, per agrair-li la dedicatòria i demanar-li permís per imprimir-la conjuntament amb la sardana de Carles Rovira Sabadell Sardanista, i distribuir-la a totes les cobles. Permís que el mestre, generosament, va concedir complagut.
Encoratgem la Comissió que s’ha constituït per promoure, coordinar i fomentar la realització d’activitats commemoratives en record i reivindicació de l’obra de Joaquim Serra, com un dels exponents més destacats de la música catalana del segle XX.
Com és normal i lògic, també a la nostra ciutat, l’Any Joaquim Serra tindrà un especial interès i tindrem l’oportunitat de gaudir de la seva música. Ja n’anirem donant notícies.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director