dijous, 16 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 31-05-08

Bon dia.
Dimecres passat, al Teatre Principal, es van concedir les Medalles d’Honor de Sabadell corresponents a aquest any 2008. Unes medalles que, com diu l’alcalde Manuel Bustos en la salutació del programa editat, són per persones i entitats compromeses, responsables, il·lusionades i generoses. Capaces de reservar i dedicar bona part del seu temps i energia per als altres.
Aquest any, la sardana ha tingut una significativa presència en aquest acte d’atorgament de les medalles. A proposta de la Federació Sabadell Cultura, la junta de portaveus de les diferents forces polítiques amb representació a l’ajuntament van aprovar la concessió de la Medalla d’Honor al Grup Sardanista Mirant al Cel i a l’Agrupació Cultural Folklòrica Sabadell Sardanista.
Del Grup Sardanista Mirant al Cel se n’ha destacat el seu vessant competitiu i els campionats de Catalunya assolits per les seves colles d’alevins, infantils, juvenils i veterans, a més de la brillant trajectòria de la colla senyera, la Mirant al Cel, amb una història competitiva de més de 60 anys. Tots ara sota l’empara del Grup Sardanista Mirant al Cel, que més enllà de l’àmbit competitiu, ha organitzat amb èxit festivals, concerts, conferències, viatges, colònies i moltes activitats cíviques i socials que, des de fundadors com Salvador Ferré, fins als actuals dirigents, com Núria Ferré, han fet possible que Sabadell sigui, també, un punt de referència entre les colles de Catalunya.
Pel que fa a Sabadell Sardanista, també ja superats els seus primers 60 anys d’història, amb una massa social que supera les cinc-centes persones, s’ha destacat que disposa d’un ampli ventall d’activitats per atreure la presència dels sabadellencs: l’aplec a la font de Can Rull, les ballades festives a la plaça Sant Roc, el concert al Principal, la Revetlla del Sardanista, el concurs de colles sardanistes, el concurs de fotografia i de cartells, les festes d’aniversari, la Diada del Soci i la col·laboració amb altres entitats en l’organització d’actes que potenciïn la presència de la sardana en les festes de tota la ciutat. La ja fa uns mesos inaugurada Plaça de la Sardana i la prevista inauguració l’any que ve del Monument a la Sardana, són un exemple d’aquest treball de promoció de la sardana a la ciutat i que vol ser també un referent visual d’identificació de tots els ciutadans amb la nostra dansa nacional.
D’una manera testimonial també la sardana forma part de l’activitat de dues de les entitats que també van ser premiades en aquesta edició. La Unió Excursionista Sabadell, que organitza l’anual ballada de sardanes a La Mola, i el Casal d’Europa, amb la seva ballada anual del Dia d’Europa al carrer de les Neus.
Felicitats a tots els guardonats i de manera especial al Grup Sardanista Mirant al Cel i a l’Agrupació Cultural Folklòrica Sabadell Sardanista per a aquesta merescuda distinció que ha de ser un motiu més per seguir gaudint de la sardana i, a la vegada, un encoratjament per seguir treballant per la seva difusió i promoció, per fer-la arribar al màxim nombre de sabadellencs.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director