Bon dia.
La setmana passada, en el decurs d’una roda de premsa celebrada al Teatre Principal, es va fer públic l’acord d’erigir un monument a la sardana i ubicar-lo a la Plaça Marcet. Presidien l’acte el tinent d’alcalde de l’Àrea de Presidència i regidor de Cultura de l’Ajuntament, Lluís Monge, el president de Sabadell Sardanista, Robert Guillem, i l’expresidenta Carme Folch, promotora de la iniciativa, a més de Pepita Brossa, autora del monument escollit, una escultura d’uns tres metres d’alçada representant quatre sardanistes ballant i una flama al·legòrica que simbolitza la perpetuïtat de la dansa nacional de Catalunya. Un monument que, com va remarcar Lluís Monge, es tracta del reconeixement de la ciutat a la sardana com una manifestació cultural viva, manifestant també la seva satisfacció pel fet que Sabadell sigui un referent en el context del sardanisme en les seves diverses manifestacions: música, dansa, discografia, literatura, promoció i organització. Malgrat que la junta de Sabadell Sardanista voldria inaugurar aquest monument per les festes del 62 aniversari, el març de 2009, la complexitat i pressupost d’aquest obra és probable que no ho faci possible, tot i el compromís de sí poder-lo inaugurar en el decurs de l’any 2009.
Finalment, doncs, un projecte molts anys anhelat es farà realitat. Fem una mica d’història tot recordant que el projecte de fer un monument a la sardana es va començar a gestar l’any 1972 en el lloc que llavors es va considerar més adequat, la plaça de Catalunya, que estava en fase d’urbanització. L’execució del monument es va proposar a l’escultor Camil Fàbregas. La pedra amb un pes de 50 quilos que havia de servir de base del monument va ser portada de Montserrat a peu i sobre les espatlles d’un grup de voluntaris. Davant l’expectació del públic, el 19 de març de 1972, amb la presència de les càmeres de TVE, de les colles sardanistes locals i l’assistència de les autoritats, presidides per l’alcalde Josep Burrull, es va procedir a la benedicció de la pedra que va ser soterrada acompanyada d’un exemplar del Diari de Sabadell i amb el tradicional ritual de les paletades de terra precedides per breus però emotius parlaments a càrrec de l’alcalde i del llavors president de Sabadell Sardanista, Joaquim Ribalta. Tot aquest acte va ser filmat per Josep M. Avellaneda. Aquesta pel·lícula és un document històric d’un fet que, tot i iniciar-se amb els millors designis, a poc a poc, una sèrie d’esdeveniments posteriors van fer que aquest projecte de monument quedés només en això, un il·lusionat projecte que no es va arribar a fer realitat.
No per això des de Sabadell Sardanista s’ha renunciat mai a tenir un monument a la sardana. Els darrers anys, l’Ajuntament i l’entitat, havien acordat la possibilitat de situar-lo en un solar pendent d’urbanitzar situat a la Via Massagué, davant de l’església de la Puríssima. Però aquesta eventualitat, per causes alienes a les dues parts interessades, va quedar finalment desestimada.
Ara ja podem dir que a la tercera ha estat la vençuda i que, després de 37 anys d’aquell primer intent, per fi la sardana tindrà el monument que es mereix la nostra ciutat i en un indret cèntric i emblemàtic com la plaça Marcet. Una bona notícia, tant pel sardanisme en particular com per tota la ciutadania que disposarà d’un nou referent artístic, cultural i identitari.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada