dilluns, 13 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 04-03-06

Bon dia.
Diumenge passat vaig formar part de l’expedició a Perpinyà que, organitzada per l’entitat Sabadell més Música, tenia com a principal objectiu assistir a l’estrena d’una obra per a cobla, original del president d’aquesta entitat sabadellenca el compositor Josep Vinaròs. Estrena que estava inclosa en un concert amb les cobles Combo Gili i Tres Vents, organitzat per la Federació Sardanista del Rosselló amb motiu de celebrar el 30 aniversari de la seva fundació. El programa anunciava aquest acte com un concert espectacle amb músiques que combinaven la tradició i la modernitat. Com a nota curiosa, el concert es va iniciar amb l’estrena de la Sardana dels desemparats del compositor Pascal Comelade que nosaltres els havíem ofert a tots vostès com a primícia musical la setmana passada. La primera part, a càrrec de la Tres Vents, va ser una mostra de fusió de la cobla amb altres propostes musicals, com la guitarra o la veu. Interessant la de Rolland Besson que fusionava cobla i música irlandesa amb una coreografia trencadora a càrrec de la colla sardanista Lliure. Per la seva part, la Combo Gili, en formació de cobla-orquestra va combinar, una mica a l’estil de les propostes de la sardanova, diferents músiques i ritmes, entre ells els coneguts temes No deixaré de pensar en tu i L’estaca. Un altre dels temes inclosos va ser magníficament interpretat pel cantautor Jordi Barre. Un audiovisual, els cantants de l’orquestra i un grup de dansa, completaven aquesta singular i bigarrada proposta de música, dansa i espectacle.
En aquest context, l’estrena de l’obra de Josep Vinaròs Catalunya, una sola interpretada per les dues cobles sota la direcció de Daniel Tosi, amb un text introductori de Jordi Lara recitat per l’actriu sabadellenca Fanny Bulló, com poden suposar anava totalment per un altra camí. La qualitat i l’estil narratiu mereixia un clima més concertístic per copsar millor l’abast de l’obra. Esperarem una nova ocasió per a gaudir-ne millor.
Finalment, d’aquest concert voldria destacar un fet que sí que hauríem de prendre com a exemple. A 15 euros l’entrada el públic va omplir les 1.400 butaques del Palau de Congressos de Perpinyà. A veure si nosaltres som capaços d’omplir La Faràndula el dissabte 25 de març amb motiu del Concert Extraordinari del Centenari de la Sardana a Sabadell.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director