dilluns, 13 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 28-10-06

Bon dia.
Com els havíem anat informant, diumenge passat es va celebrar a la nostra ciutat un acte d’aquells que, ben segur, perduraran en la memòria de tots els qui, com a organitzadors o com a públic, vàrem tenir la sort de participar-hi. Sota el títol Els antecedents de la sardana i emmarcat dins de la commemoració del centenari de la sardana a Sabadell, Sabadell Sardanista, com a entitat patrocinadora, i l’Esbart Sabadell Dansaire, responsable de l’organització, ens van oferir una jornada plena d’emotivitat que es va iniciar al matí amb la rebuda de les entitats foranes convidades: els Amics del Contrapàs Llarg de l’Agrupació Cultural Sant Vicenç de Torelló, i els Contrapassaires d’Els Amics de la Sardana de Prats de Molló. Una visita guiada a la Casa Duran, amb pujada inclosa al campanar de Sant Fèlix i lliurament d’un obsequi record per a tots els assistents, gentilesa del nostre Ajuntament, va sevir de pròleg a un dinar de germanor on es va posar de manifest la importància de la trobada. A l’hora del brindis i del cafè, diverses interpretacions individuals i corals van posar de manifest la complaença i companyonia de tots els assistents.
A la tarda, a la plaça Dr. Robert, en presència del Tinent d’Alcalde de Cultura, Joan Manau, del president de la Federació Sabadell Cultura, Jaume Manyosa, dels presidents de les entitats organitzadores Carme Folch i Josep Egea, i d’un nombrós públic que va seguir amb atenció totes les intervencions, precedides pels documentats comentaris de Jordi Saura, la cobla Sabadell, l’Esbart Sabadell Dansaire, els Amics del Contrapàs Llarg de Sant Vicenç de Torelló i els Contrapassaires de Prats de Molló, ens van oferir cinc contrapassos i dues sardanes curtes executats amb gran precisió coreogràfica i musical. Una rememoració històrica dels antecedents de la sardana que, sota la direcció i coordinació tècnica de Tomàs Manyosa, es va desenvolupar amb ritme, dinamisme i precisió.
Tres sardanes històriques, interpretades i ballades pels dansaires i el públic a la manera d’abans, sense abaixar els braços en els curts i sense cop final, van complementar una jornada que, com els deia, es recordarà amb goig. Una vegada més, Sabadell ha estat exemple de com, a través de la cultural tradicional i popular, es poden enfortir les relacions humanes, es pot fer ciutat i es fa país.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director