dilluns, 13 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 24-06-06

Bon dia.
Dimecres passat, 21 de juny, l’arribada del solstici d’estiu ens anunciava el cicle estival. És quan la festa es fa present amb tota la seva màxima esplendor. La majoria de poblacions catalanes celebren la seva Festa Major dins d’aquest cicle, entre els mesos de juny, juliol, agost i setembre. Així mateix, la flama va baixar ahir del Canigó per encendre les fogueres i, també, per encendre passions, anhels i esperances. Solstici d’estiu, nit de revetlla i Santjoanada ahir, revetlla d’aplec avui i Gran Aplec de la Sardana demà al Bosc de Can Rull. Com veuen, una llarga i gran festa amb nits de flama encesa, de passió desfermada, d’amor sublim i dies importants de sardanes, de germanor i de passar-ho bé. Tenim, doncs, amor i festa, elements centrals d’un preciós poema de Jordi Sarsanedas titulat Festa major de tu i que diu així:

Mil banderes de ginesta/guarneixen el meu terrat./el dissabte ha fet neteja./el diumenge campaneja/dins el cel esbatanat.
És festa perquè ets bonica,/i el món, tot sencer, somriu./Se sent,qui sap on, musica/d'un envelat de l'estiu.
És festa perquè t'estimo/i em perdo dins els teus ulls/i, dintre els teus ulls, camino/pels negres carrers curulls
de gent que riu i que canta/mentre balla la geganta/mig princesa,mig pagesa,/dins un blau de festa encesa,/amb el sol per tamborí.
És festa perquè m'estimes./Cada balcó té un domàs./Poms de clavells a les cimes/dels plàtens i els campanars.

Fins aquí, el poema. Per part meva, res a afegir. Només el desig de que gaudeixin de la festa, de l’amor i de les sardanes, i que tinguin un bon i festiu cap de setmana.
Lluís Subirana. Director