Bon dia.
Diumenge passat, en el decurs dels actes de celebració de Sant Climent de Llobregat com a Ciutat Pubilla de la Sardana 2008, es van fer públics els Premis del Dia de la Sardana 2008. Les Medalles al Mèrit van ser atorgades a quatre personalitats prou conegudes: al mèrit musical per a Antoni Ros Marbà, director d’orquestra i compositor de renom internacional; al mèrit sardanista per a Jordi Puerto, escriptor i promotor de diverses iniciatives de difusió i popularització de la sardana; al mèrit cívic a Marina Rossell, figura destacada de la cançó i divulgadora de la sardana cantada; i al mèrit a la dansa per a Jordi Fossas, impulsor de noves propostes artístiques de dansa i d’iniciatives d’estudi i de recerca.
També es van atorgar premis a la dedicació, a la continuïtat, a la promoció i difusió, a les iniciatives renovadores, als estudis sardanistes, a la comunicació i al treball discogràfic, sense que cap d’aquests, per primera vegada en els darrers anys, no tingués cap destinatari sabadellenc.
La Lliçó Magistral va anar a càrrec de Joan Gibert, persona amb molta experiència sardanista manifestada singularment com a compositor de sardanes i, també durant uns quants anys, com a dansaire de la colla Violetes del Bosc. Després de fer un repàs a la seva dedicació a la sardana i mostrar-se positiu de cara al futur manifesta: “Quantes vegades a l’hora de difondre la nostra dansa, a l’hora de donar arguments als joves per animar-los a ballar sardanes, no sabem ben bé què dir, amb la qual cosa la nostra oferta resta minsa i no interessa gaire als nostres interlocutors. Si més no, aquest diguem-ne decàleg ofereix motivacions prou variades com per poder interessar a un bon nombre de possibles balladors”. I Joan Gibert exposa les seves deu motivacions basades en aspectes positius relacionats amb la diversió, la relació, el nacionalisme, l’exercici físic, l’exercici mental, el ball, el fet de competir, la música, el misticisme i la universalitat.
Pel que fa al Missatge al Món Sardanista, escrit pel President del Parlament de Catalunya Ernest Benach, acaba amb la següent definició: “La sardana és germanor, noblesa, una rotllana simbòlica de país, un cercle de compromís amb les llibertats personals i col·lectives. La sardana és una dansa constructiva, dialogant, creadora i integradora. Tots junts, tots plegats, cap a la transformació de la societat catalana, cap a una societat millor i més lliure.”
També es va fer públic que Mataró serà la Ciutat Pubilla de la Sardana l’any 2009.
Com podem comprovar el tema dels pubillatges segueix ben viu i hi ha persones, entitats i institucions que li donen suport. Si l’Obra del Ballet Popular finalment no segueix, la Federació Sardanista de Catalunya ha demostrat que els pubillatges, com la sardana, tenen futur.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada