diumenge, 12 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 06-11-04

Bon dia.
Com havíem anat anunciant, dilluns passat, festivitat de Tots Sants, Sabadell Sardanista va organitzar una doble ballada amb les cobles Contemporània i Sabadell a la plaça del Dr. Robert. Un dia rúfol de novembre, amb estones de pluja, va mantenir el dubte dels organitzadors entre traslladar la ballada a l’antic mercat de Sant Joan o “jugar-se-la” i esperar fins a darrera hora per veure si canviava el temps. I el temps va millorar per premiar la bon feina d’una junta que ha aconseguit que aquesta doble ballada, amb l’afegit de complements prou adients i engrescadors com les castanyes i els porrons de vi bo, sigui cada any més un referent pel sardanisme no només de Sabadell, sinó de tota la comarca. Feia goig veure la gran quantitat de gent que, entre les set i les vuit de la tarda, omplia la plaça del Dr. Robert, un lloc estratègic i idoni per a aquest tipus de celebracions populars i al qual només li falta dotar-la d’un espai fix reservat a les actuacions de grups musicals amb les adequades infrastructures, especialment de llum i de so, i protegits del sol i la pluja.
Mentre transcorria la ballada, l’amic Pere Solé em feia notar la significativa presència de gent procedent dels cursets per aprendre a ballar sardanes que ell, amb tanta passió i encert, imparteix des de fa molts anys en centres cívics i amb col·lectius de gent gran de la nostra ciutat. I comentàvem que entre aquestes persones que anomenem generalment gent gran n’hi ha algunes que encara segueixen expressant-se en la seva llengua materna castellana, però que s’han incorporat a la cultura popular catalana a través de la sardana i que estan fent de pont entre els sardanistes d’abans, que per diverses circumstàncies ja no venen a les sardanes i els qui, d’aquí a uns anys, procedents de les colles infantils i juvenils i dels cursets a les escoles, un cop grans i amb els fills anant ja pel seu compte, es retrobaran de nou amb la cobla i la sardana.
Siguin doncs benvinguts tots a la gran rotllana, tinguin l’edat que tinguin i parlin com parlin, i sigui reconeguda com cal la meritòria tasca que gent com l’amic Pere Solé estan fent pel present i pel futur de la nostra sardana.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director