dilluns, 13 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 16-12-06

Bon dia.
Dins del programa d’activitats que hem anat celebrant aquest any amb motiu de la commemoració del Centenari de la presència regular de la sardana a la nostra ciutat, dimecres passat es va inaugurar, al Casal Pere Quart, l’exposició itinerant comissariada per Can Quintana-Centre Cultural de la Mediterrània i que porta per títol “Sardana. Una societat en dansa”.
La visita a Sabadell d’aquesta exposició, després de viatjar per diverses poblacions catalanes, l’han fet possible l’Obra Social Caixa Sabadell, Can Quintana-Centre Cultural de la Mediterrània, la Diputació de Girona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Sabadell Sardanista, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell.
L’exposició dóna per primera vegada una visió global de la sardana i mostra com la música i el ball són formes d’expressió culturals presents a totes les societats del món. Pensada per interessar a petits i grans, ens convida a descobrir el passat i el present de la sardana, incidint en el seu caràcter mediterrani. Des del vigorós ball de moda de la meitat del segle XIX, fins a forma d’exhibició i destresa dels homes joves davant les noies, passant per l’assimilació de les melodies més populars de l’òpera italiana, fins la seva expansió per Catalunya al segle XX, la sardana va sent revestida de nous valors i noves actituds. A l’exposició també s’hi ha afegit, a manera de complement, una petita mostra d’elements referencials de la presència de la sardana a la nostra ciutat.
Els recomano vivament que visitin aquesta interessant exposició, que restarà oberta fins el dia 5 de gener. Podran comprovar que es tracta d’una bona demostració que avui, més que mai, la sardana pot esdevenir una eina d’integració i de solidaritat social, a partir dels valors de germanor i participació que l’han fet un símbol universal.
També podran comprovar com la sardana té un passat digne de recordar, un present per a tenir-lo en compte i que és un element de futur per a considerar-lo seriosament.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director