diumenge, 12 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 16-10-04

Bon dia.
Tot i que les activitats de cultura popular no s’aturen al llarg de l’any, el mes d’octubre el podem considerar com el final de la temporada. Acabades les festes majors de la majoria de poblacions catalanes, gegants, capgrossos, trabucaires, colles de diables, comparses, tot l’imaginari popular, farà un parèntesi per recuperar-se de tanta festa i gatzara. Els grups corals i d’havaneres, acabats els compromisos contractuals, començaran a assajar noves composicions. Els castellers, després del transcendental concurs de Tarragona, faran balanç de les seves actuacions, recordaran amb emoció els castells coronats al llarg de la temporada i, després d’un merescut descans, es començaran a plantejar l’assoliment de nous reptes. Els esbarts, traslladaran les seves actuacions de la plaça als escenaris i seguiran incorporant al seu repertori noves danses tradicionals. Les colles sardanistes de competició inicien la recta final, els darrers concursos que han de determinar el seu nivell de compromís i de qualitat. Les grans concentracions sardanistes d’octubre, l’Aplec de Tardor de les Roquetes, a Barcelona, i la feta major de la sardana a Banyoles, per les festes de Sant Martirià, marquen també el canvi d’horari de les ballades de sardanes que passen de tarda nit al punt del migdia.
És, com deia, un final de temporada i, també, com que la roda del temps no s’atura, l’inici d’un nou cicle de tardor hivern en el qual el calendari ens repte a seguir potenciant la nostra cultura popular i tradicional en dates tan pròpies i properes com la castanyada, el pessebre, el Nadal, la cavalcada dels Reis, el carnestoltes, etc.
En un món cada vegada més competitiu i, a la vegada, més contemplatiu, la cultura popular és una porta oberta a la participació. La festa, amb la seva representació popular i tradicional pròpia de cada lloc, ens singularitza com a poble. Participant en els grups que pertanyen a les diferents variants de la nostra cultura popular passem de simples espectadors a convertir-nos en actors i transmissors de la nostra tradició. Tenim la gran responsabilitat de fer que el llegat dels nostres avantpassats arribi a les noves i futures generacions. De tots nosaltres depèn.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director