diumenge, 12 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 13-11-04

Bon dia.
Dissabte passat, a la Sala Petit Palau del Palau de la Música Catalana es va celebrar la 5ª edició del Memorial Joaquim Serra que organitza l’ACF Barcelona.
Aquest reconeixement a l’obra i a la memòria de Joaquim Serra es va iniciar l’any 1958. En la seva primera etapa, organitzada en forma de concurs musical, es van fer tres edicions 1958, 1961 i 1964. El 1972, coincidint amb el cinquantenari de l’entitat organitzadora es va celebrar la quarta. La segona etapa del Premi Joaquim Serra es va fer entre els anys 1976 i 1985 i es van premiar obres de Bernat, Prenafeta, Martínez Comín, Fontàs, Gibert, Capell, Cristau i Mestre.
Per diverses causes que ara no vénen al cas es va fer necessari un replantejament sobre la manera de seguir honorant el mestre Serra fins que, finalment, l’any 2000 amb el suport de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona s’iniciava una tercera etapa sota el format de Memorial Joaquim Serra. Un dels seus objectius és donar a conèixer obres de nova creació gràcies a encàrrecs específics a determinats compositors, alguns d’ells molt reconeguts en l’àmbit de la música catalana però totalment aliens a la composició de sardanes i música per a cobla.
Aquesta iniciativa ha fet que compositors com per exemple Carles Cases l’any passat, hagin pres contacte amb l’entorn de la cobla i la sardana. En aquesta cinquena edició del Memorial l’encàrrec ha estat fet al jove compositor i intèrpret Eduard Iniesta qui ens va oferir la suite De l’Atlàntic a la Mediterrània ajuntant a la sonoritat de la cobla dos instruments de corda polsada, la guitarra portuguesa i el bouzouki, interpretats per ell mateix. Una obra, especialment en la part central i final, efectista i de bon contingut melòdic.
Amb aquests encàrrecs els organitzadors aporten doncs noves obres i nous autors. El que caldria ara és que aquests mateixos autors, al marge d’encàrrecs remunerats, aportessin nous títols fruit de la seva lliure inspiració. I això, fins el moment, no s’ha produït d’acord amb les expectatives creades. Aquesta és, almenys, la meva impressió.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director