diumenge, 12 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 12-02-05

Bon dia.
La Beca Josep Maria Bernat per a joves instrumentistes de cobla, dotada amb un fons de 2.500 euros per a perfeccionar els estudis musicals, ha estat concedida al jove instrumentista de trompeta de Reus, Jordi Gil i Bladé. Aquesta és l’única beca destinada a promoure l’estudi dels instruments de la cobla. En total han estat deu els aspirants que han optat aquest any a obtenir-la i cal remarcar que tots els finalistes eren instrumentistes de trompeta.
Aquesta dada, al meu entendre, és conseqüència de la pràctica desaparició de les escoles de cobla que els anys 70 i 80 van propiciar la creació de diverses cobles infantils i juvenils. Avui ja no es pot parlar de cobles juvenils encara que algunes conservin noms equivalents. El fenomen de les cobles juvenils té la seva eclosió a principis dels anys 90 quan les escoles de cobla comencen a desaparèixer en comprovar que la seva feina formativa només serveix perquè altres cobles se’n beneficiïn i amb ofertes econòmiques més o més interessants s’emportin el fruit del seu treball. Molts dels intèrprets actuals de tible i tenora procedeixen d’aquelles escoles sorgides entre els anys 70 i 80 i tenen una edat mitjana entre els 30-40 anys, per tant actualment podem parlar de cobles amb músics joves però ja no de cobles juvenils. Músics joves que s’incorporen a les cobles bàsicament com a una sortida complementària als seus estudis o en recerca d’un complement econòmic a les seves respectives professions, estiguin o no relacionades amb la música i que, majoritàriament, escullen un instrument que no els limiti només a la cobla sinó que els ofereixi alternatives en cas d’altres opcions musicals.
Que no es presentin joves intèrprets de tible i tenora a l’única beca d’estudis que es convoca ens ha de fer reflexionar i actuar en conseqüència. Que amb això, com amb moltes altres coses de la vida, ja saben vostès que val més prevenir que curar.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director