diumenge, 12 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 05-02-05

Bon dia.
Com ja havíem anunciat, dissabte passat es va fer a Reus la presentació de la Guia d’Aplecs de la Sardana que inclou els aplecs que al llarg d’aquest any 2005 se celebraran a Catalunya, Andorra i la Catalunya Nord, o a la Catalunya del Nord com a alguns els agrada dir.
Una temporada que a les comarques barcelonines s’inicia el 13 de febrer a Navarcles i finalitza amb l’Aplec Nadalenc al Parc de la Ciutadella de Barcelona el 18 de desembre. La Guia informa del lloc, la data i les cobles participants que en referència només a les comarques barcelonines inclou 77 aplecs, 3 més que l’any passat.
Aquest creixement i consolidació del nombre d’aplecs adherits a les respectives comissions: Comarques Barcelonines, Lleidatanes, Gironines i Meridionals, indica que el organitzadors el consideren un acte necessari per potenciar l’activitat sardanista a la seva localitat. Persisteix, però, una marcada tendència a repetir-se d’un any a l’altre: les mateixes cobles, el mateix ritual de sardanes matí i tarda... Costa d’assumir que sense treure protagonisme a la sardana caldria potenciar activitats complementàries incorporant elements culturals, de patrimoni, d’atractiu turístic, perquè l’aplec esdevingui una gran festa que tots els ciutadans la sentin com a pròpia, cosa aquesta evidentment més assequible en poblacions mitjanes i petites.
L’aplec, convertit en una gran festa amb la cobla i la sardana com a principals protagonistes, amb els valors afegits aportats per les sinergies que emanen del teixit social de cada població, amb els seus recursos i la seva personalitat diferenciada pot ser, i hauria de ser, una de les activitats locals més esperades i celebrades a cada població.
Sigui com sigui tenim per endavant una nova temporada d’aplecs que ens permetrà gaudir de la natura, d’escoltar les millors cobles, de ballar aquelles sardanes que tan ens agraden i de retrobar-nos amb molts dels amics que, com nosaltres, com vostès, es mantenen fidels a la causa de la sardana.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director