diumenge, 12 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 08-10-05

Bon dia.
La informació sardanista té, en la ràdio, un aliat de primer ordre per difondre la seva música i la informació sobre les seves activitats. Actualment, més d’un centenar de programes s’emeten des de diverses emissores distribuïdes pel territori català, unes amb cobertura nacional i altres d’àmbit més local o comarcal. Un equip de gent, majoritàriament no professionals de la comunicació, n’elaboren la informació, seleccionen les músiques, escriuen el guió i, fins i tot, fan de presentadors. Entre aquest centenar de programes n’hi ha alguns amb una llarga història al darrera. Avui voldria referir-me breument a dos que aquests dies són notícia, un en positiu i l’altre en negatiu, però que, segons com es miri, també té un component positiu.
La notícia en positiu ens ve donada per la celebració a Manresa, el proper dimarts dia 11, dels actes de commemoració dels 50 anys del programa Aires de Catalunya que Ràdio Manresa posava en antena per primer cop un llunyà 11 d’octubre de 1955, gràcies a la iniciativa del recordat sardanista Francesc Soler i Mas, realitzador i director fins l’any 1996 quan, a causa de la malaltia que el duria a la mort un any després, se’n va fer càrrec la seva filla Núria Soler que, actualment amb la col·laboració d’Anna Ballesteros, ha fet possible que dimarts, al Teatre Conservatori de Manresa, es pugui celebrar un acte important com aquest: 50 anys de presència ininterrompuda d’un programa de sardanes en una mateixa emissora de ràdio.
L’altra notícia fa referència al programa La nostra dansa que es va començar a emetre el 2 de març de 1964 per l’antiga Ràdio Popular de Reus, avui Cadena Cope, i que, després de més de 2.000 programes, el seu creador i director durant aquests 41 anys, Francesc Salas i Borrell, ha decidit plegar. El motiu que ha impulsat Salas és, bàsicament, de coherència personal i conceptual ja que com diu aquest conegut sardanista reusenc, president del Patronat per al Foment de la Sardana de Reus, “no puc seguir compartint antena amb gent que ataca a la democràcia, a Catalunya i insulta els seus habitants”.
Per això els deia que aquesta segona és una notícia amb dues cares, la negativa, per la pèrdua d’un programa històric, i la positiva, per l’actitud del seu màxim responsable, l’amic Salas, al qual felicito per la seva dignitat i l’encoratjo a prosseguir la seva tasca de promoció sardanista que ha estat una constant en la seva vida.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director