diumenge, 12 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 05-11-05

Bon dia.
Aquest cap de setmana se celebra a Manresa la VIII edició de la Fira Mediterrània d’Espectacles d’Arrel Tradicional, títol actual del que inicialment se’n va dir Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional. S’hi ha afegit, doncs, la condició de Mediterrània. La seva temàtica abasta tot l’arc mediterrani i aquesta edició està dedicada especialment a continguts relacionats amb la Mitologia popular, és a dir, la ciència que estudia els mites d’un poble o d’un conjunt de pobles, o d’una zona geogràfica, en aquest cas la mediterrània, i també, els mites relatius amb la religió, la divinitat, i fins i tot amb una obra literària o artística.
El concert inaugural es va celebrar ahir divendres al Teatre Conservatori i un total de 83 espectacles diferents, amb unes 130 representacions, es podran veure fins diumenge a la nit per diversos indrets de la capital del Bages. L’espectacle central es farà aquesta nit a l’aparcament de les Bases. Es tracta d’una coproducció europea de gran format titulada La vuitena meravella de la Mediterrània, que posarà de manifest l’eix temàtic de la Fira, la mitologia popular al voltant de la Mediterrània, i que cerca la participació entre el públic i els actors amb uns titelles grans inflables que sobrevolen el cap dels assistents.
Només un dels 83 espectacles anunciats té relació directa amb la sardana i el protagonitzaran el Grup Sardanista Dintre el Bosc i la Cobla Ciutat de Manresa. Serà demà diumenge a dos quars de cinc de la tarda a la Plana de l’Om. Lluny queden aquelles primeres edicions amb les cobles i la sardana com a un dels referents, conjuntament amb els castellers, les havaneres, els gegants, els bastoners, les corals, i lluny queda aquella primera edició de l’any 1998, amb l’aportació de noves propostes musicals protagonitzades pel músic i compositor Santi Arisa.
És evident que la Fira de Manresa s’ha fet gran i que segurament hi ha propostes de gran nivell presentades per professionals de molt diverses nacionalitats de l’arc mediterrani, però que no tenen massa a veure amb les més tradicionals i populars catalanes presentades a les primeres edicions. En aquest sentit, cal estat atents a les propostes que la Federació Sabadell Cultura està estudiant i que caldrà seguir amb atenció.
Que tinguin un bon cap de setmana
Lluís Subirana. Director