diumenge, 12 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 25-09-04

Bon dia:
Els Festivals Internacionals de Música s’han convertit en un dels referents culturals de l’estiu a Catalunya. Cada vegada més, organitzats per estaments públics o privats, aconsegueixen atreure molta gent i acaparar l’atenció dels mitjans de comunicació.
La programació de la majoria d’ells aplega dansa, teatre i bàsicament música de gèneres diversos, a excepció de la música característica del nostre país: la música de cobla.
Analitzant la programació de vuit dels festivals de més anomenada celebrats aquest estiu hi trobem un total de 105 concerts: 17 al Grec, 7 al de Cadaqués, 16 al de Peralada, 15 al de Torroella, 12 al d’El Vendrell, 9 al de Canet de Mar, 13 al de Sant Feliu de Guíxols i 16 al de Calella de Palafrugell.
D’aquest total de 105 concerts programats només 1 ha tingut la cobla com a protagonista, el d’El Vendrell, tota vegada que el que se celebra a Peralada no figura en la programació oficial. Crec que la dada parla per ella mateixa i és una mostra evident de la total insensibilitat i menyspreu dels programadors cap a tot allò que ens és musicalment més propi. Evidentment, la música espanyola i el flamenc sí que hi ha tingut una presència destacada. La resta, música internacional, altrament ja coneguda per molts dels espectadors estrangers que hi assisteixen.
Sortosament no tothom actua de la mateixa manera i la cobla sí que ha estat present a molts altres festivals de música d’arreu del país, al marge d’aquests vuit que, per la seva rellevància, he volgut esmentar. Només per citar-ne uns quants a títol de mostra trobem la música de cobla i la sardana a festivals prou dignes i de qualitat com els que s’han celebrat a Ripoll, Sabadell, Calella, Santa Maria de Palautordera, Tarragona, Olesa de Montserrat, entre altres. A més, Infosardana va donar notícia puntual d’uns 70 concerts de cobla els mesos de juliol, agost i setembre.
O sigui que, una vegada més, es demostra que el potencial de la nostra música, present i activa arreu del país, no té la consideració que es mereix a l’hora d’exhibir-la als grans aparadors de la cultura que volen representar els Festivals Internacionals de Música.
Quina llàstima!
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director.