diumenge, 12 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 19-11-05

Bon dia.
La Regidoria de Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Sabadell ha editat un opuscle informatiu que amb el títol Descobreix Sabadell pretén difondre els aspectes turístics de la ciutat i oferir una eina útil per al seu millor coneixement, tant a la gent que vingui de fora, com a tots aquells sabadellencs que es vulguin apropar a la història i al present de Sabadell.
Els orígens de la ciutat, la seva, en un temps, important indústria fabril, l’evolució cap a una ciutat de serveis, el seu, més aviat poc, patrimoni urbà, alguns itineraris i els llocs més emblemàtics del rodal, els museus, els parcs, la gastronomia, les fires i les festes, tenen la seva corresponent nota explicativa acompanyades d’una selecció de fotografies relatives als temes tractats. Un plano de la ciutat amb la referència dels llocs de més interès completa aquesta, altrament, molt ben editada guia informativa local.
Però, lamentablement, no hi trobaran enlloc cap referència a la sardana ni a la seva continuada activitat. Cap cita escrita ni cap imatge gràfica. Sí que hi trobaran repetides imatges dels castellers, dels gegants, que hi han de ser, però no hi trobaran cap cobla, tot i que dues d’elles porten el nom de Sabadell, ni cap ballada de sardanes. És curiós que només es doni importància al fet de disposar de temporada estable d’òpera, que evidentment la té, i molta, però que s’ignori que Sabadell Sardanista ja fa dècades, molt abans de l’òpera i la música simfònica, que té una programació estable de ballades de sardanes que se celebra al llarg de tot l’any, al centre de la ciutat i de manera gratuïta per a tots els sabadellencs que en vulguin gaudir. Que la sardana no agradi a alguns que van de moderns i progressistes per la vida no hauria de ser motiu per a la ignorància dels qui, com és el cas que comentem, volen ressaltar els valors més característics de la ciutat. Que Sabadell, per les seves cobles, els músics, els compositors, els estudiosos, etc, sigui un referent nacional i que, en canvi, una publicació d’aquest tipus ho ignori, és, realment, inexplicable. El cert és que Sabadell i la sardana fa ja cent anys que caminen junts. I així seguiran malgrat oblits lamentables com el que els he comentat.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director