diumenge, 12 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 07-05-05

Bon dia.
Els mitjans de comunicació generalistes dediquen molt espai a parlar de la celebració del 500 aniversari del Quixot o de la Feria de Abril, mentre que una emotiva commemoració catalana ha passat pràcticament desapercebuda: l’homenatge als autors del Virolai, el poeta Jacint Verdaguer i el compositor Josep Rodoreda. Doncs sí, encara que “la nostra” no ens n’ha informat adequadament i només algun dels principals diaris i emissores del país hi hagin passat de puntetes, el diumenge 24 d’abril el monestir de Montserrat va ser l’escenari de diversos actes de commemoració del 125 aniversari del Virolai estrenat el 1880 quan es van fer els actes de commemoració del mil·lenari de la troballa de la Mare de Déu de Montserrat. Després de la missa conventual a la basílica presidida pel pare abat, es va beneir una placa de l’escultor Joaquim Hernàndez dedicada als autors de la coneguda cançó, situada al camí dels Degotalls. La jornada també va incloure un concert de música popular a càrrec de la coral Canigó de Vic.
Dubto que hi hagi ningú d’una determinada generació, la que avui passa de la cinquantena, creient o no creient, que no sigui capaç de cantar o recitar aquests senzills i emotius versos: Rosa d’abril/morena de la serra/de Montserrat estel/il·lumineu la terra catalana/i guieu-nos cap el cel.
Però, com diu el tòpic, els temps canvien i enmig de l’agnosticisme i del laïcisme de moda, les nostres cançons tradicionals de signe religiós no deuen ser políticament correctes. Espero que no arribi el moment que per cantar cançons com el Virolai s’hagi de demanar permís i que per fer un pessebre en un lloc públic no es necessiti llicència fiscal i cotitzar l’impost de societats.
Per si de cas, creients i no creients, gaudeixin amb el Virolai que Verdaguer i Rodoreda van dedicar a la Moreneta i a tots els catalans.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director