diumenge, 12 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 23-04-05

Bon dia.
Avui és un dia especial. Una festa, encara que al calendari la data no estigui impresa en vermell. Avui és una festa dels i per als catalans, on els protagonistes principals són el llibre i la rosa, on la cultura i la natura es manifesten a través dels llibres, de la paraula escrita, i de les flors, que amb els seus perfums tenen la seva particular manera de comunicar-se amb nosaltres. Els dic de veritat que a mi, voltat de llibres des de que vaig néixer, se’m fa difícil imaginar que al món hi pugui haver persones, i segurament són milions, que per diverses causes, uns perquè no poden i altres perquè no volen, no hagin tingut mai un llibre a les mans. I tanmateix és així. En una festa tan especial com aquesta, per embolcallar llibres i roses, res millor que una gran sardana. Llibres, roses i sardanes. Festa complerta. Més d’una cinquantena d’actes sardanistes se celebraran avui a diversos indrets de Catalunya. I possiblement no se’n fan més per manca de disponibilitat de cobles. Dediquem doncs el dia d’avui als llibres, a les flors i a les sardanes. Comprem almenys un llibre, si és en català millor i si és de sardanes millor que millor. Comprem la rosa per regalar a la persona estimada i anem a ballar o escoltar les sardanes. No hi ha res millor per fer avui, Sant Jordi, Patró de Catalunya. I oblidem-nos unes hores de les polèmiques, de les enveges i de les rancúnies que una festa com aquesta, símbol d’un país com aquest, genera als qui no entenen ni voldran entendre mai determinades i singulars diferències.
Llibres, roses, sardanes. Cultura, natura, festa. Tradició, poble, nació. Per reivindicar el què érem, per demostrar el què som, per afirmar el què volem ser. Cultes com els llibres, sensibles com les flors, units i agermanats com la sardana.
Amb un llibre a la mà, amb la fragància matinal d’una rosa, amb l’esperit agermanador de la sardana, els desitjo una bona festa de Sant Jordi i un bon cap de setmana.

30EF230405