diumenge, 12 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 10-12-05

Bon dia.
Quan surto a córrer pel rodal, un dels meus trajectes favorits és el que jo anomeno “el de les quatre ermites” que consisteix en sortir de casa en direcció a Sant Vicenç de Jonqueres, pel Molí de l’Amat pujar fins a Togores; travessar la torrentada i agafar el Camí de la Serra de Sant Iscle fins a la Salut i prosseguir fins a Sant Nicolau. Especialment entre setmana, el bosquet i l’ermita són un lloc solitari. A l’estiu, l’ombra dels pins i l’aigua de la font s’ofereixen generosos. A l’hivern, l’olor de la terra humida i la cançó de l’aire entre els pins et dóna la benvinguda. Des del mirador, abaixant la mirada, pots contemplar el Ripoll, aquell riu que es va convertir en una claveguera i que ara torna a baixar amb aigua abundant i neta. L’Horta Vella s’estén com una gran catifa als peus del Molí Xic i el Vapor de Ca la Daniela. El pont de la Salut és un continu anar i venir de vehicles. Pujant la vista per la Cobertera veus el perfil del barri de Covadonga que s’allarga fins la Torre de l’Aigua.
Dimarts passat però, festivitat de Sant Nicolau, no hi havia temps per a la contemplació. Quan hi vaig arribar l’indret estava invadit per desenes de persones que hi celebraven una nova edició de l’Aplec de Sant Nicolau, que organitza l’Associació de Veïns Covadonga, ressuscitant a la nostra ciutat l’antiga tradició dels aplecs d’ermita, amb caminada popular, esmorzar, missa, cant coral i sardanes. L’habitual silenci i solitud del lloc contrastava amb l’ambient festiu, l’olor de la terra humida havia estat substituïda per la del cafè i la música del vent entre els pins pel tible i la tenora de la cobla. El lloc era el mateix però la festa el feia diferent.
Espero tornar sovint a la solitud i el silenci de Sant Nicolau. Suat i assedegat beure l’aigua de la font a l’estiu i olorar la humitat de la terra a l’hivern. I sentir la cançó de l’aire entre els pins que em recordarà que, per Sant Nicolau, allà hi ha festa i s’hi balla la sardana. Si ja s’han comprat l’agenda del 2006, a la data del 6 de desembre, no s’estranyin si és en vermell, diuen que també és el Dia de la Constitució, però vostès no en facin cas i escriguin la nota següent: data reservada per assistir a l’Aplec de l’Ermita de Sant Nicolau. Estic segur que no se’n penediran.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director