dissabte, 3 de gener del 2009

Esperit de Festa 03-01-09

Bon dia.
Si el darrer comentari de l’any 2008 el dedicàvem a un breu anàlisi estadístic de l’activitat de l’any, podríem dedicar aquest primer a resumir, a manera d’un breu decàleg d’intencions, el què esperem, sardanísticament parlant, que ens depari aquest nou any 2009.
1. Per a una millor difusió i en recerca de més públic insistir en la conveniència d’incloure la sardana dins la programació d’actes festius, sense oblidar l’organització exclusiva d’aplecs i audicions quan les circumstàncies ho requereixin.
2. Que prossegueixin les edicions de revistes, llibres i gravacions de qualitat i que els sardanistes les comprin.
3. Que les cobles no professionals aconsegueixin una fórmula d’actuació-remuneració que permeti el seu normal desenvolupament i pervivència.
4. Que les entitats i la SGAE facin possible que els compositors de sardanes tinguin garantits els seus drets d’autor.
5. Que les emissores de ràdio incloguin en la programació normal música de cobla i no la tinguin marginada només a espais específics.
6. Que la premsa escrita d’abast nacional s’ocupi més de la informació sardanista.
7. Que la Televisió de Catalunya ho sigui de veritat, que es deixi de complexos i que no segueixi marginant la informació i retransmissió d’actes amb la sardana i la cobla com a protagonistes.
8. Que les institucions de govern destinin més recursos a la promoció i difusió de la cultura popular i, per tant, de la sardana, com a signe d’identitat del país que representen.
9. Que la renovació als concursos de colles no quedi limitada només al vestuari i que s’aconsegueixi el binomi competició-participació per així aconseguir de superar el moment crític pel qual travessen.
10. Que els dirigents sardanistes siguin els primers a creure en el futur de la sardana i substitueixin el pessimisme per l’optimisme, un optimisme si es vol basat en la realitat actual i que, els que es diuen sardanistes, ho demostrin participant i col·laborant econòmicament.
Esperem que d’aquí a un any puguem fer un balanç ben positiu sobre el compliment d’aquest decàleg de bones intencions.
Que tinguin un bon cap de setmana
Lluís Subirana. Director