dilluns, 2 de març del 2009

Esperit de Festa 28-02-09

El passat 7 de febrer es va presentar a Encamp la Guia d’Aplecs de la Sardana 2009 que edita la Federació Sardanista de Catalunya, a partir de la feina de coordinació feta per l’Agrupació d’Aplecs Sardanistes de les Comarques Gironines, la Comissió d’Aplecs Sardanistes de les Comarques Barcelonines, la Coordinadora d’Aplecs de la Sardana de les Comarques Lleidatanes, la Unió d’Associacions d’Aplecs Sardanistes de les Comarques Meridionals i la Federació Sardanista del Rosselló. D’aquesta Guia, que es distribueix gratuïtament, se n’ha fet una edició de 25.000 exemplars.
Aquesta temporada 2009, que es va iniciar el passat diumenge 8 de febrer a Navarcles i que es tancarà el 20 de desembre a Barcelona, abasta un total de 191 aplecs a més de diferents esdeveniments sardanistes a celebrar al llarg de tot l’any a Catalunya, Andorra i la Catalunya Nord. Com a novetat, aquesta nova edició de la Guia conté un pràctic resum dels aplecs agrupats per demarcacions territorials que ens permet comprovar que la temporada més extensa correspon a les comarques barcelonines amb un total de 90 aplecs, a continuació les tarragonines amb 33; les gironines amb 32, les lleidatanes amb 20, a la Catalunya Nord amb 14 i al Principat d’Andorra amb 2 aplecs.
És evident que, entre aquest important nombre d’aplecs, gairebé els mateixos que la temporada passada, hi ha notables diferències pel que fa a la seva organització, l’interès de les cobles assistents, els complements festius incorporats, el lloc de celebració i l’interès turístic de la població, entre altres elements que incideixen en el fet que hi hagi més o menys assistència. Hi ha aplecs amb molta gent i altres que, especialment les sessions del matí se celebren, com se sol dir, en família.
En el seu conjunt, però, l’aplec és la festa sardanista per antonomàsia que afavoreix la celebració d’intenses jornades on gent de diferents indrets es troben per ballar sardanes, per escoltar les cobles, o per gaudir d’una manifestació d’un gran nivell cívic i social i que es desenvolupa dins d’un bon clima de convivència. Factors positius que a Sabadell podrem reviure una vegada més al nostre gran aplec de la sardana que se celebrarà els dies 27 i 28 de juny. Abans, però, tenim la possibilitat d’anar als aplecs de diferents poblacions de la comarca que ens ofereixen, també, elements d’esbarjo i amigable convivència. Segur que, en més d’un, ens hi trobarem.
Lluís Subirana. Director